popularna je i u svijetu

U Zagrebu otvorena izložba čuvene šibenske umjetnice Branke Grubić

30.08.2024 u 16:04

Bionic
Reading

Šibenska slikarica Branka Grubić predstavlja svoje radove na samostalnoj izložbi u Zagrebu. Izložba pod nazivom 'Portrait of a Dreamer' postavljena je u galeriji 'Umjetnost osmijeha' u Radićevoj ulici, u neposrednoj blizini Kamenitih vrata, gdje će ostati do 10. rujna

Ovo je četvrta zagrebačka, a ukupno deveta samostalna izložba Branke Grubić. U proteklih osam godina, koliko se aktivno bavi slikarstvom, sudjelovala je i na grupnim izložbama u Londonu, Rimu, Budimpešti, Los Angelesu, Woodstocku, Splitu i Poreču.

Ovogodišnju izložbu posvećuje glazbi i 'onoj jednoj pjesmi' koju ima svatko od nas. 'To je ona predivna inajdraža pjesma koja nas momentalno vrati u djetinjstvo ili mladost, poveže s nekim dragim ljudima i događajima koje pamtimo cijeli život. Glazba je vremeplov. Ne samo da nas podsjeti na neki trenutak, već nas potpuno uroni u njega. Svega se sjećamo, sve ponovo osjećamo. I na par minuta, sa slušalicama naušima, ponovo postanemo djevojčice i dječaci s velikim snovima. Jako sam sretna što sam ponovo tu u Zagrebu. Sve dosadašnje izložbe bile su izvrsno posjećene. Upoznala sam velik broj ljudi s kojima sam podijelila neke od najljepših trenutaka. Jedva čekam ponovo vidjeti sve te moje 'sanjare i sanjarke', a i upoznati nove', kaže umjetnica.

Brankine slike savršen su odraz njezine životne priče. Odrasla na kamenim ulicama Šibenika, obojanim utisuće boja međunarodnog dječjeg festivala. Mala djevojčica s velikim snovima, cijelo djetinjstvo je crtala,pjevala, plesala i sanjala kako će jednog dana postati balerina, ili vozačica bagera (ali to je neka sasvimdruga priča). Na žalost, na ovim prostorima nikad nije bilo pravo vrijeme za umjetnost. Posebno za male djevojčice. Stalno neki ratovi, krize, recesije i stabilizacije gurnuli su je u sasvim drugačije životne vode. Završila je 'normalnu' školu i našla 'pravi' posao, te je 23 godine slagala registratore u državnoj firmi. Slikarstvom se kao ozbiljnijim hobijem ponovo počela baviti 2016. godine, kada je osvojila niz nagrada na međunarodnim online izložbama i natjecanjima. Sudbina je htjela da njezino prvo sudjelovanje na javnoj izložbi bude u SAD-u, a prvi kupac iz Velike Britanije.

Nakon toga, uslijedile su narudžbe sa svih strana svijeta i danas se Brankine slike mogu naći u dvadesetak država na četiri kontinenta. Tijekom pandemije shvatila je da je život prekratak, da je sigurnost samo privid i da zaista nema smisla stalno odgađati svoje snove. Za vrijeme najvećih blokada i zabrana, daje otkaz u državnoj firmi i pokreće vlastiti umjetnički obrt. Danas živi svoj san. Radi posao koji voli i koji je svakodnevno vraća u djetinjstvo, našarene ulice šibenskog dječjeg festivala.

I sve se to već na prvi pogled vidi u svakoj slici ovogodišnje Brankine izložbe pod nazivom 'Portrait of a dreamer'. Portrete Brankinih 'sanjara i sanjarki' možete pogledati do 10. rujna svaki dan od 10 do 14 te od 16 do 20 sati u galeriji 'Umjetnost osmijeha' u Radićevoj ulici br. 37. Ulaz je besplatan. Više o Brankinom stvaralašrvu možete saznati na www.brankagrubic.com i na društvenim mrežama.