NAJVEĆI SAJAM KNJIGA

Uoči sajma u Frankfurtu izbio skandal: Talijani izbacili pisca koji je vrijeđao Meloni

15.10.2024 u 14:48

Bionic
Reading

Niz različitih tema bit će u središtu najvećeg sajma knjiga ovog tjedna, od spora s talijanskim romanopiscem do sve većeg interesa za netradicionalne podžanrove i primjene umjetne inteligencije u izdavaštvu.

Frankfurtski sajam knjiga, koji se otvara u utorak, okuplja autore, izdavače i druge aktere iz branše u gradu na zapadu Njemačke.

Poznata imena uključuju izraelskog pisca Yuval Noah Hararija, najpoznatijeg po djelu "Sapiens: Kratka povijest čovječanstva", američku spisateljicu Anne Applebaum i britansko-tursku spisateljicu Elif Shafak.

No, vrijeme koje je prethodilo sajmu bilo je obilježeno sporom u Italiji, ovogodišnjim "počasnim gostom", što se odnosi na godišnju tradiciju kojom se ističe književna scena zemlje partnera.

Došlo je do negodovanja nakon što prvobitan službeni popis Talijana nije sadržavao Roberta Saviana, autora bestselerskog romana o mafiji "Gomorra", koji je prošle godine osuđen i globljen zbog klevetanja krajnje desne premijerke Giorgije Meloni.

Saviano je reagirao na društvenim mrežama, gdje je kritizirao "najneobrazovaniju vladu u povijesti Italije". Na koncu ipak dolazi na sajam, no na poziv svog njemačkog izdavača.

Kritičari tvrde da je to dodatan dokaz sve manje slobode izražavanja u Italiji, a skupina od 41 autora je napisala otvoreno pismo kako bi odgovorila na "političko upletanje koje sve više guši kulturne prostore".

Udruženje talijanskih izdavača je ustrajalo u tome da neće dozvoliti nikakvo "vanjsko upletanje" u program naslovljen "Korijeni u budućnosti".

Ovo nije prvi put da se sajam suočava s kontroverzama: prošle godine se nekoliko izdavača iz zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom povuklo kako bi prosvjedovalo protiv snažne podrške organizatora za Izrael nakon Hamasovog napada 7. listopada koji je prouzročio rat u Gazi.

Ravnatelj sajma Juergen Boos je inzistirao da je bilo ispravno zadržati Italiju kao počasnog gosta unatoč sporu.

"Mislim da je veoma važno pokazati što se trenutno događa u talijanskoj kulturi i politici", kazao je za AFP.

  • +5
Sajam knjiga u Frankfurtu 2024. Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

'Romantična fantastika' i roboti pisci

Mnogo toga se zbiva i osim kontroverze u Italiji: najveći sajam knjiga u svijetu će ove godine ugostiti oko 1000 autora i drugih govornika u sklopu 650 događaja na 15 pozornica.

Velika sekcija bit će posvećena takozvanoj "novoj književnosti za odrasle", koja obuhvaća čudnovate i neuobičajene podžanrove koje vole mlađi čitatelji, poput "romantične fantastike".

Popularnost takvih žanrova naglo raste, često zahvaljujući trendu BookTok na društvenoj platformi TikTok, gdje autori promoviraju svoja djela, a čitatelji objavljuju recenzije.

Umjetna inteligencija će također biti velika tema, kojom će se baviti govori i panel rasprave dok u branši raste strah od toga da tržište preplave niskokvalitetne knjige koje su napisala računala, što bi potencijalno moglo predstavljati i kršenje autorskih prava.

Vodeći pisci, uključujući Johna Grishama i Jodi Picoult, u posljednje su vrijeme poduzeli pravne korake protiv OpenAI-a, optuživši tvrtku da nezakonito koristi njihova djela kako bi obučavala svog popularnog govornog robota ChatGTP-ja.

No, nije sve tako sivo. Ima nade da bi umjetna inteligencija mogla poboljšati učinkovitost izdavača te da bi mogla biti korisna u nekim područjima, poput znanstvenog i istraživačkog izdavaštva.

"S jedne strane, pomaže u radnom procesu izdavačkih kuća. S druge strane, stvara kaos kad je riječ o autorskim pravima", kazao je Boos.

Vrhunac sajma je dodjela prestižne nagrade "Mirovna nagrada njemačkih izdavača", koju će ove godine dobiti Applebaum, američko-poljska novinarka i povjesničarka, čija se posljednja knjiga "Autocracy Inc." bavi sve većim vezama između autoritarnih država.