od 29. rujna

Uz 500. Marulićevu obljetnicu dvije 'Judite' u HNK Zagreb

12.09.2024 u 13:30

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pridružuje se obilježavanju petstote obljetnice smrti Marka Marulića čak dvjema 'Juditama', priopćeno je iz HNK u četvrtak

U nedjelju, 29. rujna u foajeu kazališta Katarina Livljanić i ansambl Dialogos izvest će glazbenu monodramu Juditu. Taj je projekt glazbena rekonstrukcija Marulićeve 'Judite' uz korištenje gregorijanskih, beneventanskih i glagoljskih izvora srednjovjekovne Dalmacije te uz proučavanje glagoljaškog pjevanja u usmenoj tradiciji.

Za rekonstrukciju je zaslužna muzikologinja i mezzosopranistica Katarina Livljanić koja ujedno i izvodi cijelu monodramu. Čini to uz pratnju gusli, lirice i arhaičnih flauta ansambla Dialogos te transponira tu drevnu priču u intrigantan kazališni kontekst.

U petak, 4. listopada na glavnoj pozornici HNK održat će se prva premijera nove sezone - opera 'Judita' skladatelja Frane Paraća. Ona je svojevrsni raritet među suvremenim hrvatskim operama, ne samo po nezapamćenoj recepciji publike, već i po broju obnova koje su uslijedile nakon praizvedbe.

Nova će inscenacija Paraćeve 'Judite', u režiji Snježane Banović i pod dirigentskim vodstvom Ivana Josipa Skendera, predstaviti to operno djelo bez presedana koje može ravnopravno stati uz bok opernim tekovinama suvremene glazbe, kaže se u priopćenju uz napomenu da će također biti izvedeno 5., 8. te 12. listopada.

Biblijska priča o Juditi, betulijskoj udovici koja ubija neprijatelja Holoferna kako bi oslobodila svoj narod, u stihovima Marka Marulićevim postala je temeljem srednjovjekovne hrvatske književnosti.