29. studenog - 8. prosinca

'Mikrokozmos' je tema 30. sajma knjige u Istri

12.09.2024 u 13:11

Bionic
Reading

'Mikrokozmos' je tema ovogodišnjeg 30. Sa(n)jam knjige u Istri, pulskog festivala knjiga i autora koji će se održati od 29. studenoga do 8. prosinca ove godine u Domu hrvatskih branitelja

'Koliko god ignorirala da je ovo obljetnička godina, činjenica da je sajam doživio svoje 30. izdanje stvorila je cijeloj ekipi Sajma iracionalan, jako potenciran osjećaj odgovornosti prema svim ljudima koji su ga kroz njegovu povijest gradili i još više prema publici', rekla je direktorica Sajma Magdalena Vodopija, koja je uz Boška Obradovića, Terezu Pulja i Zorana Vodopiju 'porinula" prvi Sajam knjige u Istri 1995. godine.

'I sama tema Mikrokozmos, za koju smo se odlučili prije dvije godine, u početku se činila jednostavnom, jer, to je naša tema, poznajemo je dobro, naši mikrokozmosi su Pula i Istra' - naglasila je Vodopija dodavši kako će i ove godine ljubitelji i poznavatelji pisane i slikane riječi, uživati u 'tinti na papiru'. Pripremljeno je oko stotinu različitih festivalskih događanja, a uz književne programe, tu su i izložbe, performansi i koncerti. Dio ovogodišnjeg programa bit će 'Histrokozmos', sajam u sajmu, utemeljen prošle godine, a kao njegova prva 'zemlja gost' u Pulu ove godine stižu Konavle. I ove će godine na Sajmu biti izloženi deseci tisuća naslova ponuđenih publici po povoljnim cijenama.

Prema riječima direktorice Sajma, jedna od njegovih posebnosti u 30 godina trajanja bio je i njegov vizualni identitet koji je u sebi objedinjavao snažan autorski doživljaj i filozofsko promišljanje aktualnog sajamskog trenutka i teme.

'Autor ilustracije za 30. Sa(n)jam knjige u Istri je višestruko nagrađivani dizajner Mauricio Ferlin, dugogodišnji suradnik Sajma, između ostalog i autor Pufke, sajamskog znaka koji je oblikovao 2001. godine. Njegova ovogodišnja ilustracija koja nosi plakat obljetničkog Sajma, sažima i njegovu vezu sa Sajmom, ali i samu bit ove manifestacije' - poručila je Vodopija.

  • +2
Sa(n)jam knjige u Istri - Otvorenje Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Matija Šćulac