U PROSTORIMA JADRAN FILMA

Zagreb Design Week želi 'razbiti stakleni strop': Što vas sve čeka na festivalu

26.09.2024 u 11:07

Bionic
Reading

Zagreb Design Week, najveće regionalno događanje za dizajn, otvoren je u srijedu uz dodjelu nagrada najboljim radovima u prostorima Jadran filma, na temu "Razbijanje staklenog stropa: Revolucija dizajna“.

Sintagmom 'stakleni strop' opisuje se nevidljiva prepreka zbog koje žene ne napreduju na radnom mjestu, a 1991. kongres SAD-a uvrstio ju je u zakone kako bi se zaštitilo žene, ali i rasne manjine. Na tom tragu zagrebački festival radi na promicanju različitosti i jednakosti, kreativnosti i suradnje u dizajnu.

Direktor festivala Daniel Tomićić rekao je kako se ovogodišnja tema uz pomoć zemlje partnera, Italije, bavi revolucijom u dizajnu, kroz izložbu talijanskih dizajnerica koje su, unatoč prepoznatljivosti talijanskog dizajna, bile u sjeni svojih muških kolega.

"Želimo pokazati evoluciju, kako su žene pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća ulazile u svijet dizajna i kasnije postajale dizajnerice", istaknuo je.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor / PIXSELL

Zvijezda festivala je talijanski arhitekt Fabio Novembre koji će u subotu održati predavanje zajedno s Elenom Salmistraro i Chiarom Di Pinto.

Zagreb Design Week će ove godine ugostiti izložbe sa srodnih festivala dizajna iz Čilea, Meksika i Španjolske u koje je uložen veliki trud i sredstva, a vrijeme im je ograničeno unutar njihova trajanja.

Kako bi im se 'produžio vijek' unutar međunarodnog udruženja World Design Weeks, globalne mreže 44 festivala, s više od tisuću događanja i milijun posjetitelja godišnje, pokrenuta je inicijativa o globalnoj razmjeni izložbi.

Stoga Festival donosi i niz gostujućih izložbi, među kojima se ističu dvije o međusobnim kulturnim utjecajima između Meksika i SAD-a, "Percepción Peculiar“ i "Transborder Typeface“.

Festival dizajna Local Chile predstavlja čileansku scenu grafičkog dizajna, a Barcelona Design Week i katalonska udruga FAD izložbu modnog dizajna iz serije „Održive promjene - Moda za tjelesnu raznolikost“.

Ženski umjetnički kolektiv Oaza predstavit će rad hrvatskih dizajnerica i projekt internet arhiva „dizajnerice.com“, a Muzej za umjetnost i obrt će izložiti predmete koje su dizajnirale hrvatske dizajnerice.

Budućnost hrvatskog dizajna predstavljena je izložbom fakulteta i škola, dok će se na ZGDW marketu moći kupiti proizvode izravno od dizajnera.

  • +11
Otvorenje Zagreb Design Weeka Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Dodijeljene nagrade najboljima

Na svečanosti otvorenja dodijeljene su nagrade najboljim radovima po tri u šest kategorija.

U kategoriji društvene inovacije prvu nagradu dobili su studenti Sveučilišta Sjever Nadja Orkić, Viktorija Gurović, i Denis Jakupi za projekt "Kuler", u kategoriji grafičkog dizajna Komel (Lealudvik) za plakate za ljubljansko Kino Šiška, a u kategoriji produkt dizajna Ijan Prelac za projekt "Quattre Terre".

Najbolji u kategoriji digitalnog dizajna je Studio Senzacija, za "Boogie Lab", u kategoriji tekstilnog dizajna Jona Bednjanec za projekt "Granny takes a trip", a u kategoriji prostornog dizajna Sara&Sara za "And Then What Happens?".

Festival do 29. rujna donosi predavanja, panele, glazbeni i filmski program, uz cjelodnevne aktivnosti, brojne radionice i gastro ponudu.

Na novoj festivalskoj lokaciji u Dubravi posjetitelji će prvi put imati priliku vidjeti neke od prostorija Jadran filma koje su do sad bile zatvorene za javnost.

U studiju koji nosi ime Orsona Wellesa izlagat će najbolji proizvođači namještaja iz Hrvatske i jugoistočne Europe.

"Nadam se da će prostor Jadran filma zaživjeti i postati nova lokacija za kulturna događanja u Zagrebu", napomenuo je Tomičić.

Pozdravne govore uz početak festivala imali su još talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Paolo Trichilo, predstavnik katalonske vlade u Hrvatskoj Eric Hauck, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Nataša Milutin Naglić i izaslanica ministrice kulture Mirna Sabljak.

Ulaz na sva događanja je slobodan.