međunarodni uspjeh

Zekaemovci gostovali u Šangaju s predstavom 'Ćelava pjevačica'

01.10.2024 u 10:05

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih ostvarilo je jedno od svojih iznimnih međunarodnih gostovanja, ovaj put u Kini, u Šangaju na 15. Festivalu suvremenog kazališta (15. ACT Shanghai Contemporary Theatre Festival), na pozornici tamošnjeg Centra dramske umjetnosti (Shanghai Dramatic Arts Centre - SDAC)

SDAC je vodeća institucija izvedbenih umjetnosti u Kini. Radi s novim i etabliranim kineskim umjetnicima, stvarajući više od 40 lokalnih i međunarodnih produkcija za više od 300 tisuća gledatelja svake godine. SDAC je poznat po svom inovativnom pristupu kazalištu, poticanju kreativnosti i kulturne razmjene. Riječ je o važnom kazalištu grada Šangaja s pripadajućim ansamblom i sa šest pozornica različitih veličina na tri lokacije u središtu grada.

ZKM-ov ansambl (glumci: Sreten Mokrović, Nataša Dorčić, Adrian Pezdirc, Iva Kraljević, Hrvojka Begović, Mateo Videk) gostovao je u SDAC-u u 28. i 29. rujna s predstavom 'Ćelava pjevačica', Eugènea Ionescoa, u režiji Suzane Nikolić.

Oko 900 gledatelja u dvorani Shanghai Dramatic Arts Centra ovacijama je prihvatilo ZKM-ovu premijernu izvedbu u Šangaju, a za dvije kasnije izvedbe tražila se ulaznica više. Na kraju premijerne izvedbe ZKM-ovci su se i fotografirali s razgaljenom kineskom publikom koja uživa u tom kazališnom običaju bliskosti s dramskim umjetnicima, uključujući i fotografiranje i snimanje.

ZKM-ova izvedba 'Ćelave pjevačice' naišla je na izvrsne kritike kineskih kazališnih kritičara, ali i na veliku angažiranost publike koja je brojnim komentarima dala svoje osvrte na društvenim mrežama SDAC-a, poput ovoga:

'U ovoj predstavi tzv. apsurd nije hir odvojen od stvarnosti, već odraz kaosa I proturječnosti skrivenih u našim svakodnevnim životima. Ionesco koristi svoju jedinstvenu perspektivu kako bi proveo publiku kroz 'apsurd' i preispitao pravo značenje riječi 'normalno'.'

Ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković, iznimno zadovoljna reakcijom kineske publike, tijekom boravka s ansamblom u Šangaju bila je i na službenom razgovoru s direktor SDAC-a Nick Yuom i njegovom pomoćnicom Opheliom Huang, gdje se dogavarala daljnja kazališnja suradnja. Drugi dio ove kulturne razmjene realizirat će se u lipnju 2025. kada ZKM ugošćuje predstavu 'Letter to a Child Never Born', u režiji Zhou Ke.

  • +3
ZKM u Šangaju Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZKM

Ovakve međunarodne kazališne suradnje od iznimnog su značaja za razvoj suvremenog zagrebačkog kazališta, jer to ZKM-ov ansambl upisuje na svjetsku kazališnu mapu najznačajnijih suvremenih kazališnih scena, čineći ga i ambasadorom hrvatske kulture i Grada Zagreba.

ZKM svake godine ostvaruje niz značajnih gostovanja na međunarodnim kazališnim festivalima, poput TESZT Festivala u Temišvaru, u Rumunjskoj, na glasovitom SIRENOS Festival u Vilniusu, na renomiranom Teatru Shakespeare, u Poljskoj u Gdanjsku, na međunarodnom Jesenskom festivalu, u teatru UP Rendezvénytér u Budimpešti, uz mnogobrojna gostovanja i na svim značajnim festivalima u regiji.

Vratimo li se na posljednje gostovanje u Šangaju, vrijedi napomenuti da je redateljica ZKM-ove predstave 'Ćelava pjevačica Suzana Nikolić vrlo dobro upoznata s kazališnom scenom u Kini budući je tri godine predavala glumu na Shanghai Theatre Academy, najvećoj kazališnoj akademiji u Kini. Zbog mnogo toga ovo je ZKM-ovo gostovanje otvorilo i nastavak značajne kulturne suradnje između NR Kine i Republike Hrvatske.