BRUNO ANKOVIĆ ZA TPORTAL

Znate li za dijalekt hrvatskog koji zvuči kao da ste u Zagrebu, na Visu i u Kragujevcu?

15.07.2024 u 16:08

Bionic
Reading

Na Pulskom filmskom festivalu razgovarali smo s redateljem Brunom Ankovićem, autorom filma 'Proslava', nastalog po romanu Damira Karakaša, a on se prema sudu kritičara na polovici festivala iskristalizirao kao jedan od favorita u domaćoj konkurenciji

'Proslava' prati dvadesetak godina u životu glavnog junaka i njegove obitelji u siromašnom ličkom selu. Na kraju Drugoga svjetskog rata, umoran i poražen, vojnik Mijo skriva se u šumi. Iz skrovišta promatra rodno selo u koje se ne smije vratiti. Mijo nas vodi na putovanje u prošlost, a kroz tri ključna trenutka njegova života istražujemo okolnosti koje dovode do širenja ekstremizma u društvu.

Ulogu glavnog lika Mije odigrala su trojica glumaca: Bernard Tomić, Lars Štern i Jan Doležal. U ulozi oca je Krešimir Mikić, u ulozi Mijine žene Drenke Klara Fiolić, a u filmu još glume Tanja Smoje, Nedim Nezirović, David Tasić Daf i Izudin Bajrović.

Svjetska premijera filma održana je u lipnju na velikom međunarodnom festivalu u Karlovim Varyima, a domaća premijera uslijedila je prošlog petka u Puli.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hulahop

Cijeli intervju s redateljem Brunom Ankovićem objavit ćemo u utorak u tekstualnom obliku i kao uvod izdvajamo dio u kojemu on pobliže opisuje ličku čakavštinu, dijalekt kojim likovi komuniciraju u filmu, a danas ga upotrebljava, kako kaže, tek stotinjak, dvjestotinjak ljudi.

'Govor na filozofskom nivou strahovito mi je interesantan. To je divan i poetičan spoj ikavice, ekavice, čakavice, kajkavice... Zove se lička čakavština. Ima jako puno utjecaja Turaka, Austrougarske, Slovenije, pa nekad kajkaju... U jednom trenutku imate osjećaj kao da ste u centru Zagreba, pa u sljedećem kao da ste na Visu, pa kao da ste u Kragujevcu', kaže Anković.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Matej Ivušić

'Danas ga govori jako malo ljudi, ne možemo procijeniti, možda 100-200 njih, ali je bio itekako važan glumcima da uđu u svoje uloge. Rad na tom jeziku njima je sigurno pomogao da uđu u likove i shvate to područje', zaključuje.