EKSKLUZIVNO NA TPORTALU

Prvi pogledajte kako izgleda hrvatski adut za filmski festival u Karlovim Varima

20.06.2024 u 19:22

Bionic
Reading

Film Proslava dugometražni je debi redatelja Bruna Ankovića po višestruko nagrađivanom romanu Damira Karakaša, među ostalim i laureatom tportalove nagrade 2020., koji će svjetsku premijeru imati ovog ljeta u glavnoj konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima.

Scenarij je napisala Jelena Paljan, a producentice su Tina Tišljar i Rea Rajčić iz Eclectice. Film je uvršten je u glavni natjecateljski program 58. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, a natjecat će se za Kristalni globus s još 11 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta. Nakon svjetske, svoju hrvatsku premijeru imat će na 71. Pulskom filmskom festivalu, a u domaća kina kreće u studenome ove godine.

'Proslava' prati dvadesetak godina u životu glavnog junaka i njegove obitelji u siromašnom ličkom selu. Na kraju Drugog svjetskog rata, umoran i poražen, vojnik Mijo skriva se u šumi. Iz skrovišta promatra rodno selo u koje se ne smije vratiti. Mijo nas vodi na putovanje u prošlost, a kroz tri ključna trenutka njegova života istražujemo okolnosti koje dovode do širenja ekstremizma u društvu.

Ulogu glavnog lika Mije odigrala su trojica glumaca: Bernard Tomić, Lars Štern i Jan Doležal. U ulozi oca je Krešimir Mikić, u ulozi Mijine žene Drenke Klara Fiolić, a u filmu glume još i Tanja Smoje, Nedim Nezirović, David Tasić Daf i Izudin Bajrović.

  • +2
Prizori iz filma 'Proslava' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hulahop

Direktor fotografije je Aleksandar Pavlović, montažer Tomislav Stojanović, dizajn i miks zvuka radio je Julij Zornik, glazbu su skladali Alen i Nenad Sinkauz. Pjesma 'Kad te gledan' u prvom teaseru filma djelo je Adama Semijalca (Bebe Na Vole), a dio je vrlo uspješnog albuma 'Tanac za crnega vraga' iz 2020. nastalog kao rezultat etnomuzikološkog istraživanja.

Scenograf u filmu je Bojan Drezgić, kostimografkinja Morana Starčević, a majstorica maske Snježana Gorup. Film je hrvatsko-katarska koprodukcija, uz podršku slovenske produkcijske kuće Pakt Media i koproducenata Diega Zanca i Ire Cecić.

Projekt su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski institut u Dohi, Kreativna Europa (Potprogram Media) i Hrvatska radiotelevizija. Razvijao se na radionici Ekran+ u organizaciji poljskog Studija Wajda, sudjelovao je i na radionici First Cut+ te je bio predstavljen na industrijskom programu When East Meets West u Trstu i na filmskom industrijskom događanju Qumra u Dohi.

U nastavku vam ekskluzivno donosimo prvi teaser filma.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hulahop
sve osim nogometa

Učitavanje...