TVORNICA NOVCA

126.000 kuna, toliko Porsche zarađuje po svakom automobilu

14.03.2014 u 12:01

Bionic
Reading

Preuzimanjem Porschea Volkswagen je napravio vjerojatno ponajbolji posao još od kupovine Škode. Naime, njemački proizvođač sportskih automobila je prava štamparija novca

Bloomberg piše kako Porsche maržom debelo nadmašuje sve ostale marke iz VAG koncerna. Čak i Bentley ne može parirati ekipi iz Zuffenhausena.

Dok se Audi sa zaradom od 5.200 američkih dolara po svakom prodanom automobilu te prosječnom maržom od 10-ak posto može smatrati i više nego uspješnim, Porsche je s 23.000 dolara zarade po automobilu i maržom od gotovo nevjerojatnih 18 posto u sasvim drugoj ligi.

Sve ovo nas nimalo ne čudi kad se u obzir uzme cjenik dodatne opreme za bilo koji Porscheov automobil koji vrijednošću katkad gotovo nadmašuje cijenu osnovnog modela. Samo kožni paket za Panameru, primjerice, košta više od nove Mazde 6.

U Volkswagenu u međuvremenu zadovoljno trljaju ruke, posebice kad se u obzir uzme da je posljednji Porscheov model, kompaktni SUV Macan, već rasprodan za prvu godinu proizvodnje s listom čekanja koja raste iz dana u dan.