Savršen i brz recept za cijelu obitelj su zapečeni špageti koji pomalo podsjećaju na lazanje
Tražite li još koju ideju kako napraviti omiljene špagete, isprobajte recept Elise Bauer koji je predstavila na stranici Simply Recipes
Sastojci:
paket špageta ili slične dugačke i tanke tjestenine
par kobasica
oko 100 grama gljiva shiitake
srednje velik luk
¼ žličice ljute crvene paprike
3 šalice pirea od rajčice
pola šalice vode
¼ šalice svježeg nasjeckanog peršina
1 žlica maslinovog ulja i još malo za mazanje posude za pečenje
1 šalica naribanog parmezana
2 jaja
1 šalica ricotte
2 do 3 šalice mozazarelle
Priprema:
Pripremite lonac s vodom za kuhanje špageta. Kobasice narežite na kolutiće i pecite u tavici na srednje jakoj vatri da bi ispustile mast. Kad su gotove, izvadite ih iz tavice, a mast ocijedite. U tu istu tavicu stavite narezani luk i gljive pa pirjajte povremeno miješajući. Kada se luk preprži i omekša, dodajte ljutu papriku i pirjajte još minutu, a zatim dodajte pire od rajčica, vodu, peršin i vratite kobasice. Smanjite vatru i kuhajte 10 do 15 minuta.
Špagete trebate skuhati al dente jer će još omekšati pečenjem u pećnici. Kuhane špagete ocijedite i isperite u hladnoj vodi. U zdjeli ih pomiješajte s maslinovim uljem, parmezanom i jajima.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijevih i pripremite vatrostalnu zdjelu ili neku sličnu koja može podnijeti temperature u pećnici. Namažite je maslinovim uljem te šalicom pripremljenog umaka prekrijte dno. Stavite pola špageta i prelijte s pola preostalog umaka. Gore posložite ricottu i pola pripremljene mozzarelle. Na isti način stavljajte preostalu količinu špageta, umaka i mozzarelle.
Posudu prekrijte folijom i pecite 40 minuta, a zatim maknite foliju i ostavite još 20 minuta. Ohladite desetak minuta prije posluživanja.