Iako se prženo slatko tijesto može pronaći u mnogim dijelovima svijeta, američke krafne imaju nešto posebno što ih izdvaja od ostalih. Postoji dobar razlog zašto su dijelom glumačke postave brojnih američkih akcijskih filmova i policijskih serija
Potrebni sastojci:
700 g brašna za dizana tijesta
2 vrećice kvasca
350 ml obranog mlijeka
75 g biljne masti
2 jaja
60 g šećera
½ žličice muškatnog oraščića
1 i ½ žličica soli
Priprema:
U zdjelicu ulijemo 80 ml mlake vode, dodamo suhi kvasac i stavimo na toplo da se napravi pjenica. Zatim u veliku zdjelu ulijemo pjenicu, dodamo mlako mlijeko, omekšanu biljnu mast, jaja, polovicu brašna, šećer, muškatni oraščić, sol i sve zajedno izradimo ručnim mikserom.
Potom u zdjelu dodamo preostalo brašno i izmijesimo jednolično tijesto koje se odvaja od stjenke. Od tijesta oblikujemo kuglu, pospemo s malo brašna, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže po prilici jedan sat.
Dignuto tijesto premjestimo na pobrašnjenu dasku, dlanom ruke nježno utisnemo te nekoliko puta preklapamo i rastežemo.
Zatim tijesto razvaljamo na debljinu oko 3 cm i iz njega izrežemo okrugle oblike promjera 10-ak cm. Potom kalupom okruglog oblika, promjera 1-2 cm, izrezujemo sredinu tijesta. Višak tijesta odstranimo, a tijesto koje ćemo peći ostavimo na pobrašnjenoj dasci, pokriveno kuhinjskom krpom, da se diže još 30-ak minuta.
Pripremljene krafne pržimo u dubokom ulju sa svake strane do zlatnožute boje. Gotove vadimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće od prženja. Po želji krafne s jedne strane umočimo u rastopljenu čokoladu ili šećernu glazuru, posipamo krokantom i sl.
Recept je preuzet sa stranice Crochef.hr