La Liste Gala 2025 u Parizu je okupila najbolje chefove svijeta, kako bi proslavili izvrsnost u gastronomiji. Među priznanjima, jedno je bilo posebno: restoran Tsaghkunk i Glkhatun, smješten u zabačenom armenskom selu čiju kuhinju vodi chefica Arevik Martyrosian, počašćen je nagradom 'Discovery Gem'
To prestižno priznanje ističe lokale koji nude jedinstvena kulinarska iskustva, istovremeno prihvaćajući bit svoga terroira. Pristup chefice Martyrosian isprepliće tradiciju i kreativnost, utkivajući priče njezine domovine u svaku namirnicu i tehniku. Taj, u međunarodnim gurmanskim krugovima važan uspjeh nepoznatog restorana naglašava jednostavnu, ali duboku istinu - talent i autentičnost nadilaze zemljopisne stereotipe i ograničenja.
La Liste je globalno mjerilo za gastronomiju, koje sintetizira podatke iz 1100 kulinarskih izvora, uključujući vodiče, tisak i recenzije restorana, kako bi se stvorio sustav rangiranja od 100 bodova za restorane širom svijeta. Ta sveobuhvatna metodologija uključuje i parametre poput održivosti i društvene odgovornosti, osiguravajući ocjenjivanje jednako raznoliko kao što je i sama globalna gastronomska scena.
Ove je godine La Liste uveo sustav kruna, nagrađujući chefove i restorane s jednom do pet kruna na temelju njihova statusa. Od Five Crowns of Prestige, rezerviranih za vrhunske chefove svijeta, do One Crown Discoveries, koji je osvojio Tsaghkunk, sustav prepoznaje izvrsnost na svim razinama.
Kao što je pokazao La Liste Gala 2025, izvanredna gastronomska iskustva napreduju u svakom kutku svijeta. Od užurbanih ulica Barcelone do mirnih krajolika Armenije, umjetnost gastronomije jednostavno ne poznaje granice.
Doslovno prevedeno 'Cvat', Tsaghkunk je prekrasno armensko selo s poviješću duljom od 1000 godina. Samo je 10 minuta udaljeno od jezera Sevan. Tradicionalna kuća koja se nalazi na restoranskom imanju zove se Glkhatun i datira s konca 18. stoljeća, a krasi ju drveni i zemljani krov. Posjetitelja vraća stoljećima unatrag da bi doživio autentični armenski stil života, kroz okus kruha lavaša koji se tamo peče.
Napuštena, odavno bivša kantina za sovjetske radnike, Tsaghkunk, koji se nalazi 50-ak metara od stare kuće, danas poslužuje neka od najpomnije spravljenih jela armenske kulinarske baštine, dovoljno moderniziranih da se ne izgubi njihova bit.
Nešto manje od sat vremena udaljen od Erevana, glavnog grada Armenije, restoran nudi autentične, potpuno neizmijenjene okuse. Tu večeri posvećene onima koji posjećuju Armeniju započinju spravljanjem posebne lokalne armenske vrste kruha, već spomenutog lavaša, okosnice koja se proteže autohtonom kuhinjom, a koja simbolizira dijeljenje hrane. Riječ je o vrlo tankome kruhu, točnije tankim korama, napravljenih samo od brašna, vode i soli, a koje su namijenjene sakupljanju hrane koja se iznese na trpezu - od sireva preko tjestenine do začinskog bilja. Tu su i dolme, rakovi s planinskim cvijećem iz regije Tavush te pastrva, česta namirnica na armenskom stolu, zatim patka iz armavirskog kraja, kebab, povrće, svježe i ukiseljeno…
Armenska vina, neka iz podruma malih proizvođača, mnogo njih biodinamičkih, prirodnih i pretežito lokalnih, nude priliku posjetiteljima Armenije da otkriju nove sorte. I neki deserti uključuju lavaš, poput sladoleda od lavaša, delikatnog, pomalo karameliziranog okusa u kojem se miješaju zelene smokve, orasi i tamni med. Ukratko, kulinarska avantura koja obuhvaća raznolikost autentičnih okusa, a koju je, eto, prepoznao i La Liste.
Valja još reći da se na vrhu popisa La Liste za 2025. našlo čak devet restorana s ocjenom 99,50/100 - Cheval Blanc by Peter Knogl (Grand Hôtel Les Trois Rois, Basel, Švicarska), Guy Savoy (Pariz, Francuska), L'Enclume Simon Rogan (Cartmel, Ujedinjeno Kraljevstvo), La Vague d’Or - Cheval Blanc St-Tropez (Saint-Tropez, Francuska), Le Bernardin (New York, SAD), Lung King Heen (Hong Kong, Kina), Matsukawa (Minato-ku, Japan), Schwarzwaldstube (Baiersbronn, Njemačka) i SingleThread (Healdsburg, SAD).
Hrvatski aduti
Među najboljih tisuću restorana svijeta plasiralo se i devet hrvatskih restorana, od kojih je sa sjajnom ocjenom 85,50 odskočio 360° Dubrovnik (Dubrovnik), dok ga prate rovinjski Monte s 84,50 i malološinjski Alfred Keller s 84,00. Za njima podosta zaostaje šibenski Pelegrini (80,50), a još više Boškinac (Novalja, Pag), LD (Korčula) i Nav (Zagreb), svi s po 78,00. Još dalje su preostala dva domaća predstavnika - Agli Amici Rovinj (Rovinj) i Laganini Lounge Bar & Fish House (Hvar) sa 75,50.