Bakalar na bijelo tradicionalan je, ali ne i samo dalmatinski recept. Intenzivni okus i miris bakalara i češnjaka razblažuje se krumpirom tako što se sve zajedno izmiksa u finu pastu. Ako zaista želite uživati, bakalar na bijelo jedite na prepečenoj kriški kruha
Potrebni sastojci:
400 g bakalara
4 krumpira
5 režnjeva češnjaka
100 ml bijelog vina
2 žlice peršina
maslinovo ulje
sol i papar
Priprema:
Bakalar, preko noći, namočimo u vodi. Izvadimo ga i stavimo kuhati u lonac s hladnom vodom.
Za to vrijeme, u zasebnom loncu skuhamo krumpir, ogulimo ga i narežemo na tanke ploške.
Kada bakalar omekša, očistimo ga od kože i kostiju, a meso natrgamo. U tavi, na vrućem maslinovom ulju, pržimo sjeckani češnjak i, čim zamiriše, dodamo natrgani bakalar, podlijemo vodom od kuhanja, da prekrije sastojke, bijelim vinom i sve zajedno kuhamo na laganoj vatri dvije-tri minute.
Zatim sastojke premjestimo u multipraktik, začinimo solju i paprom, dodamo narezan krumpir, sjeckani peršin i sve zajedno izradimo u jednoličnu i glatku smjesu.
Prije posluživanja bakalar poprskamo s malo maslinovog ulja i poslužimo uz pecivo ili prepečeni kruh.
Recept je preuzet sa stranice www.crochef.com.