tako jednostavno

Bez pečenja, bez kompliciranja: Osvježavajuća 'pita od milijun dolara' savršen je ljetni desert

21.06.2024 u 13:08

Bionic
Reading

'Pita od milijun dolara' jedan je od onih kolača koji je izazovno prestati jesti, a osvaja neodoljivim spojem kokosa, limuna i ananasa

U danima kada je prevruće da palite pećnicu, a želite nešto slatko iz kućne radinosti, kolači koji ne zahtijevaju pečenje daleko su najbolji odabir. Upravo jedan takav jest popularna pita od milijun dolara.

Kolač atraktivnog naziva radi se od osvježavajućeg spoja kokosa, limuna i ananasa, a jedino što je potrebno jest malo strpljenja u pripremi i čekanju da se sve dobro sjedini i ohladi u hladnjaku.

Ovaj retro kolač, koji korijene vuče iz davnih 1930-ih i Južne Karoline, radi se od samo sedam sastojaka, što znači da ne uključuje niti puno pripreme, niti puno kompliciranje pri nabavci i slijeđenju jednostavnih uputa u izradi.

Sastojci:

  • 300 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 1/4 šalice soka od limuna
  • 570 g usitnjenog i dobro ocijeđenog ananasa
  • 80 g ribanog kokosa
  • 120 g nasjeckanih pekan oraha
  • 230 g smrznutog šlaga
  • 2 podloge od graham krekera ili integralnih keksa (možete je napraviti i sami, spojem 200 g integralnih keksa, 100 grama rastopljenog maslaca i 2 žlice šećera)

Priprema:

U velikoj zdjeli pjenjačom pomiješajte zaslađeno kondenzirano mlijeko i limunov sok dok se ne sjedine.

Umiješajte ocijeđeni ananas, 3/4 šalice naribanog kokosa i 3/4 šalice nasjeckanih oraha. Dodajte odmrznuti šlag u smjesu i miješajte dok se kokos, ananas i pekan orasi ne ujednače.

Ulijte nadjev 'vrijedan milijun dolara' u dvije kore graham krekera ili smjesu od integralnih keksa. Pokrijte i stavite u hladnjak dok se ne poveže i ohladi, oko 2 sata.

Prije posluživanja pospite preostalom 1/4 šalice kokosa i 1/4 šalice nasjeckanih pekan oraha te po želji ukrasite sezonskim voćem ili preljevom od tamne čokolade. Dobar tek!