VIKEND RUČAK

Cijelo pečeno pile može biti sočno i hrskavo! Evo kako...

14.11.2015 u 09:11

Bionic
Reading

Cijelo pečeno pile idealan je ručak za vikend, a ako ostane mesa, lako ćete ga iskristiti za sendvič ili salatu. Uzmemo li u obzir da s pripremom nema puno posla i da usput možemo napraviti prilog s povrćem, preostaje samo nekoliko savjeta kako ispeći ukusno pile s hrskavom kožom i sočnim mesom

Kupujte domaće

Prvo i osnovno pravilo jest to da se potrudite kupiti domaće meso. Koliko god je cijena u trgovinama primamljivija jer su industrijski pilići povoljniji, domaće je meso nemjerljivo zdravije, ali i ukusnije. Ukratko, ako želite okus prave piletine, raspitajte se kako do domaćeg mesa jer to zapravo i nije tako teško. Postoji puno OPG imanja do kojih ćete lako doći.

Pile pošteno začinite

Da bi koža dobila hrskavu zlatno-smeđu boju kao s reklame, treba vam samo dva sastojka - sol i papar. Ali nije dovoljno samo malo posoliti pile prstohvatom s visine već ga dobro natrljati na svim mjestima, a zatim dodati i papar. Za više okusa ubacite sjeckani limun, grančice aromatičnog bilja, usitnjeni češnjak i luk... Kako se meso bude peklo, povući će okus u dubinu.

Još dva važna pravila

Prije pečenja pile treba biti na sobnoj temperaturi oko pola sata. Razlog tome je to što se hladno pile, ravno iz hladnjaka, neće ravnomjerno ispeći. Također, neka ne bude mokro. Prije nego ga zasolite, osušite ga papirnatim rupčićima jer inače nećete dobiti onu finu hrskavu kožu i lijepu boju.

Kako peći pile?

Ako volite meso koje će se samo odvajati od kosti i

biti jako mekano, pecite ga dulje na nižoj temperaturi. Možete ga peći tri sata na 150 do 160 stupnjeva Celzijevih. Drugi način je za one koji vole lagano zagorenu i hrskavu koru. To ćete postići tako da prvo pile na štednjaku zapržite sa svih strana na tavi od lijevanog željeza jer ona može i u pećnicu. Zatim pile preselite u tavici u pećnicu i pecite na 220 stupnjeva maksimalno 50 minuta.


Polako s rezanjem

Nakon što pile izvadite iz pećnice, neka odstoji barem 15 minuta prije rezanja da se sokovi rasporede. Inače će iscuriti na dasku za rezanje, a meso neće biti sočno. Osim toga, kada se malo ohladi, lakše ćete ga rezati.

Umak od pečenja tekuće je zlato

Nikako ga nemojte baciti već ga iskoristite da prelijete povrće ili koji drugi prilog. Kako se masnoće s mesa tope tijekom pečenja, umak će se sigurno napraviti, a ako stavite začine na pile, bit će fantastična okusa. Zato možete primjerice krumpir ili povrće poput mrkve, luka ili komorač staviti ispod pileta i dobit ćete odličan prilog.