U slatkim zalogajima od griza, jabuke i najčešće oraha uživali smo još kao klinci, a ovaj poznati kolač donosimo u malo izmijenjenom obliku i s ponešto drugačijim sastojcima. No sigurno smo da će vam ovi slatki, slasni zalogaji navući osmijeh na lice i vratiti vas u djetinjstvo
Poznati kolač, koji je često znao biti i na vrtićkom jelovniku, donosimo s ponešto izmijenjenim sastojcima, s manje šećera, umjesto oraha koristimo bademe (možete ih zamijeniti s lješnjacima) i preliven je s neodoljivim čokoladnim ganache preljevom.
Potrebni sastojci
- 120 g šećera
- 3 jaja
- 80 g griza
- 200 ml mlijeka
- 120 g maslaca
- 80 g mljevenih badema
- 1 velika žlica kakaa u prahu
- 50 g čokolade za kuhanje
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer 100 g maslaca
- 2 velike naribane jabuke (granny smith)
- Malo naribane korice naranče i limuna
Za čokoladni preljev
- 120 g čokolade
- 120 ml slatkog vrhnja
Slatko vrhnje zagrijte, zatim dodajte čokoladu te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu kojom ćete preliti kolač.
Priprema
Izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte rastopljeni maslac, čokoladu i kakao.
Izmiješajte te u smjesu dodajte bademe, griz, prašak za pecivo i mlijeko.
Očistite i naribajte jabuke te dodajte u smjesu i sve sjedinite.
Stavite peći u namašćen kalup za torte (26 cm) u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva i pecite oko 40 minuta ili provjerite čačkalicom je li pečeno. Ubodite čačaklicu u tortu i ako je čista kad je izvadite, znači da je torta pečena.
Kad se kolač ohladi prelijte ga toplim ganacheom i ohladite.