Goli kuhar Jamie Oliver ovih dana redovito objavljuje jednostavne recepte sa sastojcima koje većina ima kod kuće. Za ovaj čokoladni kolač, koji je izvana hrskav, a iznutra jako sočan, ne trebaju jaja, kaže slavni kuhar, a priprema je brza i jednostavna
Potrebni sastojci:
- 200 g maslaca (sobne temperature)
- 200 g lješnjaka
- 200 g tamne čokolade
- 200 g brašna
- 200 ml mlijeka
- 200 g smeđeg šećera
- malo soli
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180ºC. Posudu za pečenju dimenzija 25cm x 25cm obložite papirom za pečenje. Ako ga nemate namastite je maslacem i lagano pobrašnite da se kolač može lakše izvaditi nakon pečenja.
Lješnjake lagano popecite na tavici 3-4 minute i nakon što se ohlade sameljite ih u multipraktiku.
U multpraktik dodajte čokoladu, maslac, brašno te prstohvat soli. Zatim polako dok multpraktik radi u smjesu dodajte mlijeko i šećer.
Kad se smjesa dobro izmiješa i poveže, silikonskom spatulom izvadite je i stavite u kalup za pečenje te je jednakomjerno rasporedite.
Kolač pecite oko 18 minuta na srednjoj visini ili sve dok površina ne bude hrskava, a krajevi spužvasti. Sredina kolača i dalje će biti malo mekan i gnjecava, ali to je ono što želimo postići.
Još nekoliko ideja
Možete ga poslužiti toplog, s malo svježeg voća ili tučenog slatkog vrhnja, sladoleda ili ga jesti samog.
Ako nemate lješnjaka u kući možete koristiti bademe ili orahe.
Lješnjake ili druge orašaste plodove koje koristite ne morate do kraja samljeti, već možete jedan dio na krupno nasjeckati.