Pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo od goveđeg buta. Sprema se na stotinu različitih načina, a mi smo za vas napravili jednu vrlo aromatičnu varijantu. Nemojte se bojati 'špikanja'. Što više 'našpikate' meso, pašticada će biti ukusnija
Potrebni sastojci:
1 kg govedine od buta
50 g pancete
4 režnja češnjaka
1 žličica klinčića
200 g suhih šljiva
100 ml prošeka
150 g rajčice pelati
ulje
sol i papar
Za marinadu:
700 ml crnog vina
2 mrkve
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1/6 celerovog korijena
1 žličica papra u zrnu
2 lovorova lista
Priprema:
Goveđi but operemo, ocijedimo, nabodemo (našpikamo) klinčićima, štapićima češnjaka i pancete. Tako pripremljeno meso položimo u zdjelu, prelijemo pripremljenom marinadom i ostavimo u hladnjaku preko noći.
Marinirano meso ocijedimo i osušimo pa kratko popržimo sa svih strana u loncu na vrućem ulju. Dodamo ocijeđeno povrće iz marinade (mrkva, luk, celerov korijen), začinimo solju, paprom i pirjamo na srednje jakoj vatri, povremeno okrećući meso dok povrće ne omekša.
Zatim u lonac dodamo rajčicu, polovicu šljiva, podlijemo vodom i kuhamo na laganoj vatri otprilike sat vremena, odnosno dok meso ne omekša (po potrebi podlijevamo s malo vode). Kad je meso gotovo, izvadimo ga i narežemo na ploške, a umak izmiksamo štapnim mikserom.
Na koncu dodamo prošek, ostatak šljiva, promiješamo i kada zavre, maknemo s vatre.
Na tanjure stavimo ploške mesa, prelijemo umakom i poslužimo.
Recept je preuzet sa stranice www.crochef.com.