Prvi hamburger, koji britanski tisak naziva Frankenburger jer je proizveden u laboratoriju od matičnih stanica krave, u ponedjeljak je poslužen u Londonu, a probali su ga jedna Austrijanka i jedan Amerikanac
Umjetni odrezak težak je 42 grama a cijena mu je, svakom, bila 250.000 eura.
Burger je djelo nizozemskog znanstvenika sa sveučilišta u Maastrichtu, Marka Posta. Njemu i njegovim suradnicima trebalo je šest tjedana da naprave burger od 20.000 sitnih komadića mesa uzgojenih u laboratoriju. Tome su dodali mrvice masnoće, sol, jaja u prahu, sok od cikle i šafran za boju.
Presuda gastronomskih dragovoljaca glasila je: 'vrlo intezivan okus', 'ista tekstura', općenito 'vrlo blizu mesu', unatoč 'nedostatku masnoće'. Dvojac nije dovršio svoj obrok unatoč povisokoj cijeni koju je platio.
Proizvodnja mesa u laboratoriju omogućit će da se smanji ispuštanje stakleničkih plinova u stočarstvu, ističe Post. Njegovi suradnici računaju da bi se umjetno meso moglo naći na tržištu za deset do dvadeset godina.