RECEPT

Domaće piroške

26.01.2010 u 14:32

Bionic
Reading

Piroške su poslastica ruskog porijekla. Kako su same po sebi vrlo zasitne, potrebno je paziti na to da ulje u kojem se prže bude dovoljno vruće da ga ne bi upile i time postale prave energetske bombe

U Rusiji postoji običaj da mladenci peku piroške i mijenjaju ih s uzvanicima za poneku lijepu riječ, dobre želje i ponešto novca.

Potrebni sastojci:

400 g svježeg kravljeg sira
3 jaja
400 g brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
ulje

Priprema:

U zdjeli razmutimo jaja, dodamo sol, svježi kravlji sir, promiješamo pa dodamo brašno, prašak za pecivo i umijesimo meko tijesto. Za tijesto je dobro da odstoji pola sata.

Zatim ga prebacimo na dasku posutu brašnom, izvaljamo u pravokutnik debljine oko jednog centimetra i narežemo na kocke oko 10x10 cm. Svježi kravlji sir za nadjev posolimo i malo izradimo vilicom da nestanu veće grudice. Kvadrate tijesta po dužini jednog ruba nadijevamo začinjenim svježim kravljim sirom te ih zamotamo.

Piroške pečemo u dubokoj masnoći sa svih strana dok ne porumene. Gotove vadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće. Za slatke piroške umjesto soli u sir dodamo malo šećera.

Recept je preuzet sa stranice www.crochef.com