ZA BOLJI USPJEH

Doručkovanje žitarica povećava koncentraciju

27.04.2009 u 10:40

Bionic
Reading

Znanstvenici tvrde da jedenje žitarice za doručak povećava koncentraciju na poslu i u školi

Novo istraživanje znanstvenika s King's Collegea u Londonu pokazalo je da jedenje žitarica za doručak smanjuje pad mentalnih sposobnosti tijekom dana, i to za polovicu. Nije samo važno jesti doručak, već je puno važnije ono što se jede u jutarnjim satima, tvrde stručnjaci.

Istraživanje su proveli na grupi školske djece koja su za doručak jela žitarice i tijekom razdoblja od četiri dana uspoređivali njihove rezultate s djecom koja su jela pića na bazi glukoze ili uopće nisu doručkovala.

Kod djece koja su jela žitarice utvrđeno je da je pad koncentracije bio značajno umanjen, kao i sekundarno pamćenje, vizualna percepcija, rječitost i akademska uspješnost. Zato se savjetuje doručkovanje namirnica niskog glikemijskog indeksa, kao što su cjelovite žitarice u obliku žitnih i kukuruznih pahuljica i slično, a ne, primjerice, bijeli kruh koji ima visok glikemijski indeks.