Oni koji su ih i pripremali, znaju da za savršene bruschette nije potrebno puno truda i vremena, već samo treba osmisliti dobru kombinaciju okusa, spojiti neke dobro već poznate i spojive kombinacije i dobiti odlično toplo predjelo ili zagrizak. Donosimo recept koji spaja hrskavo zapečeni kruh s domaćim smokvama
Rajčica, bosiljak i češnjak uz maslinovo ulje savršena su kombinacija koji na neki način simbolizira domovinu bruschetta – Italiju. Ovaj nepogešivi spoj svaki put iznova uspije oduševiti nepca kušača, a sada predložemo i neke druge, jednako ukusne nadjeve.
Svježa smokva je, osim kao svježa ili desert dobrodošla i kao dodatak u salatama, u slatko-slanim kombinacijama, sa skutom, uz svježi kozji sir... Smokve prerezana na pola može se poslužiti uz brie ili camembert, a ovaj recept koji spaja hrskavo zapečeni kruh, domaće smokve uz sir.
Sastojci:
- 12 ljubičastih smokava
- 250 g ricotte (ili kozjeg sira, burrata, camemberta, gorgonzole)
- 2 žlice balzamičnog octa
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 12 kriški kruha za bruschette
- svježi mediteranski začini (ružmarin, timijan ili bosiljak)
- svježe mljeveni papar i sol po ukusu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Dijagonalno narežite baguette ili ciabattu na kriške debljine oko 1 cm. U manjoj zdjelici izmiješajte ocat s maslinovim uljem i na svaku krišku kruha koju ste unaprijed lagano tostirali ili prepekli (mora postati zlatnosmeđ i hrskav) stavite komad sira, pečene polovice smokava te nakapajte mješavinom octa i ulja. Dodajte začine te posolite i popaprite. Poslužite ih tople. Prije serviranja možete dodati parmezan u listovima, orahe ili nešto po želji.