Ukusna torta od bundeve, sira i slasnih keksića od cimeta sjajna je alternativa klasičnim kolačima od oraha i čokolade
U blagdansko doba navikli smo uživati u obilju keksića i kolača, no zašto ne bismo otišli korak dalje i sve malo 'začinili' jednom efektnom tortom?
Donosimo recept za tortu od bundeve i slasnih keksića od cimeta koja je kao stvorena za Božić jer donosi baš sve što želimo u ovo doba - toplinu, ugodu i nježne arome koje podsjećaju na dom i obitelj.
Također, sjajna je alternativa tradicionalnim kolačima od oraha i čokolade te će biti pravi kontrast ostatku blagdanskih slastica. Dakako, prednost je i vrlo privlačan izgled koji poziva na još barem jedan zalogaj...
Sastojci:
Mješavina začina
- 4 žlice cimeta
- 2 i 1/2 žličice đumbira u prahu
- 2 žličice muškatnog oraščića u prahu
- 1 žličica pimenta
- 1 žličica mljevenog klinčića
Podloga
- 150 g Speculoos keksa (ili sličnih keksića od cimeta)
- 75 g otopljenog maslaca
- 1 mješavine začina (iz prethodnog koraka)
Nadjev
- 300 g krem sira
- 200 g grčkog jogurta
- 100 g pirea od bundeve
- Ostatak mješavine začina
- 115 g štaub šećera
- 2 listića želatine
Šlag
- 200 ml tekućeg vrhnja
- 50 g šećera
- Tekući karamel
Priprema:
Kekse grubo usitnite, zatim dodajte ohlađeni otopljeni maslac i prstohvat mješavine začina.
Dobro izmiješati i rasporediti po dnu kalupa za pečenje i ostaviti na hladnom mjestu da se stegne. Potom omekšajte želatinu u posudi s hladnom vodom.
U zdjeli za salatu pomiješajte krem sir, jogurt i šećer. Želatinu izvadite iz hladne vode i nakon što je ocijedite razrijedite je žlicom kipuće vode pa dodajte u smjesu sa sirom. Sve dobro umutiti pjenjačom.
Smjesu izlijte na podlogu od stvrdnutih keksa i ostavite da se stegne barem 4 sata u hladnjaku, po mogućnosti i preko noći.
Umutiti šlag i staviti na vrh torte, na kraju dodati tekući karamel.