Slasna rolada od cimeta oblikovana u malene zvrkove jednostavna je za pripremu, a sve će oduševiti aromatičnim okusom i efektnim izgledom
Malo koji miris podsjeća na Božić kao arome cimeta jer se keksići i kolači s ovim zdravim sastojkom desetljećima tradicionalno pripremaju za blagdane kao omiljeni obiteljski desert.
Poseban doživljaj je efektna rolada od cimeta, a recept kojem garantirano neće moći odoljeti baš nitko donose slavne slastičarke Christine Rudolph i Susie Theodorou.
Ovaj recept posebno će se svidjeti onima u potrazi za jednostavnim slasticama s kojima nema greške pri izradi, ali koji su pritom iznimno efektni. Naime, ova rolada posebna je po tome što se mota u zvrk pa je snažan dojam zagarantiran!
Sastojci:
- 350 ml punomasnog mlijeka
- 2 štapića cimeta ili 6 mahuna kardamoma lagano zgnječenih
- 225 g šećera
- 2 do 3 žlice šećera za posipanje -
- 1 žumanjak umućen s 2 žlice mlijeka
- žličica suncokretovog ulja pola
- ½ žličice soli
- 2 žlice mljevenog cimeta ili kardamoma
- 7 g suhog pekarskog kvasca
- 500 g brašna T55
- 200 g neslanog maslaca, narezanog na male komadiće
Priprema:
Lagano zagrijte mlijeko s mahunama cimeta ili kardamoma i 50 g maslaca. Kuhačom za tijesto umijesite brašno, 75 g šećera, kvasac, 1 žličicu mljevenog cimeta ili kardamoma i sol.
Postupno dodajte mlijeko u tijesto. Mijesite dok tijesto ne postane glatko. Stavite ga u veliku nauljenu zdjelu za salatu. Pokrijte i ostavite da se diže 2 sata.
Umiješajte preostale začine i šećer. Odvojite 3 žlice, a ostatak pomiješajte s preostalim maslacem. Tijesto ponovno umijesite pa ga na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte u pravokutnik dimenzija 35 × 45 cm.
Začinjeni maslac ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini tijesta. Presavijte gornju trećinu pravokutnika tijesta prema sebi, zatim preklopite donju trećinu. Ovaj pravokutnik izrežite na 12 traka dimenzija 3,5 × 11 cm. Svaku traku prerežite na pola po dužini, ostavljajući jedan kraj netaknut.
Uvrnite, a zatim omotajte uvijanje oko prstiju. Zavucite krajeve ispod čvora od tijesta i dobit ćete malene zvrkove.
Zvrkove slažite na 2 pleha prekrivena papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta na toplom mjestu.
Zagrijte pećnicu na 190°C. Premažite tijesto razmućenim jajetom i mješavinom mlijeka, a zatim pospite šećerom. Pecite 25 do 30 minuta.
Zagrijte 3 žlice šećera sa začinima u 50 ml vode pa ostavite da se kuha 3 minute. Neka se sirup ohladi. Premažite kiflice 2 do 3 puta ovim sirupom.