fantazija od kolača

Gotovo za 20 minuta: Ova čokoladna rapsodija sve je što vam treba za Božić

12.12.2023 u 13:22

Bionic
Reading

Želite isprobati nešto novo ovih blagdana? Oduševit će vas ovaj fantastičan desert koji je beskrajno jednostavan za pripremu

Tradicionalni božićni kolači najčešće se baziraju na spoju čokolade i oraha, a kako biste unijeli malo živosti na svoj blagdanski stol i dozu osvježenja, donosimo vam recept s neodoljivo aromatičnom narančom.

Okusom nalik popularnim 'jaffa' kolačićima, ali znatno mekanije i raskošnije teksture, kolač od čokolade i naranče osvaja spojem slatkih i kiselkastih okusa te je prava fantazija od deserta.

Velika prednost mu je i iznimna jednostavnost u pripremi te činjenica da nakon što ekspresno umiješate sastojke, slijedi pečenje od tek 20 minuta!

Sastojci:

Biskvit:

  • 1 šalica glatkog brašna (može i pirovo, heljdino, isl.)
  • 1/2 šalice šećera (kokosovog ako želite zdraviju varijantu)
  • 1/4 šalice kakaa u prahu pola praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1/2 šalice jogurta
  • 1/4 šalice biljnog ulja (bučino, od uljane repice, kokosovo, suncokretovo...)
  • 1 jaje
  • 1 žlica svježeg soka od naranče
  • naribana korica 1 naranče
  • 1/2 vanilin šećera

Glazura:

  • 100 g tamne čokolade za kuhanje
  • 1/2 šalice vrhnja za šlag sok
  • naribana kora od 1 naranče

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol, a onda u drugoj zdjeli pomiješajte jogurt, biljno ulje, jaje, svježi sok od naranče, naribanu koricu naranče i vanilin šećer.

Spojite suhe i mokre sastojke pa miksajte dok ne dobijete smjesu glatke teksture.

U zagrijanu pećnicu na 180°C stavite pleh u koji ste ulili smjesu za biskvit.

Pecite kolač oko 20-25 minuta, odnosno dok čačkalica ili vilica umetnute u sredinu ne izađu posve suhe.

Nakon pečenja, ostavite kolač da se ohladi i pripremite glazuru od naranče, čokolade i vrhnja za šlag tako da sve sastojke zagrijavate na laganoj vatri dok se čokolada posve ne otopi.

Prelijte po kolaču i uživajte u njegovim čarima dok je topao ili pričekajte 2 sata dok odleži u hladnjaku kako bi se posve stisnuo.

Servirajte narezano na kocke, a po želji možete ukrasiti komadićima naranče ili posipom od naribane korice.