Želite isprobati nešto novo ovih blagdana? Oduševit će vas ovaj fantastičan desert koji je beskrajno jednostavan za pripremu
Tradicionalni božićni kolači najčešće se baziraju na spoju čokolade i oraha, a kako biste unijeli malo živosti na svoj blagdanski stol i dozu osvježenja, donosimo vam recept s neodoljivo aromatičnom narančom.
Okusom nalik popularnim 'jaffa' kolačićima, ali znatno mekanije i raskošnije teksture, kolač od čokolade i naranče osvaja spojem slatkih i kiselkastih okusa te je prava fantazija od deserta.
Velika prednost mu je i iznimna jednostavnost u pripremi te činjenica da nakon što ekspresno umiješate sastojke, slijedi pečenje od tek 20 minuta!
Sastojci:
Biskvit:
- 1 šalica glatkog brašna (može i pirovo, heljdino, isl.)
- 1/2 šalice šećera (kokosovog ako želite zdraviju varijantu)
- 1/4 šalice kakaa u prahu pola praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 1/2 šalice jogurta
- 1/4 šalice biljnog ulja (bučino, od uljane repice, kokosovo, suncokretovo...)
- 1 jaje
- 1 žlica svježeg soka od naranče
- naribana korica 1 naranče
- 1/2 vanilin šećera
Glazura:
- 100 g tamne čokolade za kuhanje
- 1/2 šalice vrhnja za šlag sok
- naribana kora od 1 naranče
Priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol, a onda u drugoj zdjeli pomiješajte jogurt, biljno ulje, jaje, svježi sok od naranče, naribanu koricu naranče i vanilin šećer.
Spojite suhe i mokre sastojke pa miksajte dok ne dobijete smjesu glatke teksture.
U zagrijanu pećnicu na 180°C stavite pleh u koji ste ulili smjesu za biskvit.
Pecite kolač oko 20-25 minuta, odnosno dok čačkalica ili vilica umetnute u sredinu ne izađu posve suhe.
Nakon pečenja, ostavite kolač da se ohladi i pripremite glazuru od naranče, čokolade i vrhnja za šlag tako da sve sastojke zagrijavate na laganoj vatri dok se čokolada posve ne otopi.
Prelijte po kolaču i uživajte u njegovim čarima dok je topao ili pričekajte 2 sata dok odleži u hladnjaku kako bi se posve stisnuo.
Servirajte narezano na kocke, a po želji možete ukrasiti komadićima naranče ili posipom od naribane korice.