vrhunska slastica

Evo kako napraviti klasičnu čokoladnu tortu, desert koji svi obožavaju

08.03.2025 u 12:46

Bionic
Reading

Klasični kolači u koje idu isključivo namirnice koje su koristile i naše bake mnogima su i dalje omiljena opcija za desert koji će servirati ukućanima kao posebnu domaću poslasticu

Dobro je znano to da je jedan od deserata kojim baš nikad ne možete pogriješiti - čokoladna torta. Popularna britanska slastičarka Nigella Lawson donosi recept koji je vrlo jednostavan, a uspjeh je zagarantiran.

Recept za čokoladnu tortu:

Prednost ovog recepta je i lakoća pripreme u kojoj vam je potrebna tek jedna posuda, što znači da ćete se poštedjeti velike količine posuđa.

'Ovaj recept je razvijena verzija nekoliko kolača koje sam radila prije, i iako su količine i sastojci malo ispremiješani, prava promjena i poboljšanje u smislu jednostavnosti je to što se može napraviti u samo jednoj posudi', ističe Lawson.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Sastojci:

Za tortu:

  • 200 grama glatkog brašna
  • 200 grama šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 40 grama kakaa u prahu
  • 175 grama mekog neslanog maslaca
  • 2 velika jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 150 mililitara kiselog vrhnja

Za glazuru:

  • 75 grama neslanog maslaca
  • 175 grama tamne čokolade (izlomljene na komadiće)
  • 300 grama šećera u prahu
  • 1 žlica zlatnog sirupa (ili meda)
  • 125 mililitara kiselog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Pomiješajte brašno, šećer i sodu bikarbonu u velikoj zdjeli, dodajte mekani maslac i miksajte dok ne dobijete ujednačenu i kremastu smjesu. Sada pjenjačom pomiješajte kakao, kiselo vrhnje, vaniliju i jaja i to umiješajte u zdjelu sa smjesom.

U kalup promjera 20 cm stavite pola smjese (ili istovremeno pecite obje polovice u dva kalupa) i stavite u pećnicu oko 35 minuta (svakako provjerite nakon 25 minuta - ako čačkalica iz tijesta izađe čista, kolač je gotov). Izvadite kolač i ostavite da se ohladi 10 minuta prije nego što ga izvadite iz kalupa. Ne brinite o bilo kakvim pukotinama jer će ih glazura kasnije lako prekriti.

Da biste napravili ovu glazuru, otopite maslac i čokoladu u posudi odgovarajuće veličine u mikrovalnoj pećnici ili pak u posudi iznad kipuće vode. Dok se čokolada i maslac malo hlade, u drugu zdjelu prosijte šećer u prahu. Ili, još lakše, stavite šećer u prahu u sjeckalicu i miksajte. Ovo je daleko najmanje zamoran način uklanjanja grudica.

U ohlađenu čokoladnu smjesu dodajte zlatni sirup, zatim kiselo vrhnje i vaniliju i kada se sve sjedini, umutite prosijani šećer u prahu. Trebalo bi biti dovoljno tekuće da se lako premaže, ali dovoljno gusto da ne curi.

Stavite jedan biskvit sa zaobljenom stranom prema dolje na postolje za tortu pa žlicom nanesite otprilike trećinu glazure na sredinu polovice torte i razmažite nožem ili lopaticom dok ravnomjerno ne prekrijete vrh. Postavite drugi biskvit na vrh, nježno pritišćući da spojite oba. Žlicom nanesite drugu trećinu glazure.

Preostalom glazurom namažite stranice torte i ostavite nekoliko minuta da se stegne te stavite u frižider da ohladi. Ukrasite prema želji.