napravite kod kuće

Evo što je hortenzijama sada potrebno za predivan rast tijekom ljeta

27.02.2025 u 13:35

Bionic
Reading

Kompostiranje kuhinjskog otpada je jedan od najboljih načina da se reciklira organski materijal i stvori vrijedan dodatak za vaše biljke

Početak proljeća, kada se tlo ugrije i više ne postoji bojazan od mraza, idealno je vrijeme za dodavanje komposta u vrt, posebno za biljke kao što su hortenzije.

Kompost je organski materijal koji nastaje razgradnjom zelenog i smeđeg organskog otpada, kao što su kuhinjski otpad, lišće i grančice. Ima ključnu ulogu u poboljšanju struktura tla, povećanju plodnosti i mikrobiološke aktivnosti, što direktno utječe na rast i zdravlje biljaka.

I dok je izrada komposta od lišća i granja nešto za što je potrebno više mjeseci i što se radi tijekom jeseni, kompost od ostatak iz kuhinje jednostavan je za izradu.

Kako napraviti domaći kompost?

Sve što je potrebno su svježi ostaci iz kuhinje kao što su kora od banane, krumpir, ljuske od luka, talog kave, ljuske jaja i vrećice čaja. Ovi materijali su bogati dušikom i ubrzavaju proces razgradnje, a potrebno je par tjedana da se posve razgrade i postanu spremni za dodavanje biljkama.

Hortenzije će posebno uživati u ovom dodatku, koji će ih razbuditi i ubrzati njihovo cvjetanje, ali i osigurati još izdašniji rast tijekom ljeta.

Osigurajte bujan rast

'Kompost vrvi snažnim hranjivim tvarima. I svaki put kad pada kiša ili zalijevate biljke u proljeće, one će dobiti odgovarajuću dozu energije koja im iz komposta ulazi u korijenje', rekao je vrtlarski stručnjak za Express i dodao:

'Korištenje komposta kao malča prirodan je način da ojačate svoje hortenzije i osigurate zdravije cvijeće kasnije tijekom godine.'

Ako nemate spreman kompost, lako ga možete zamijeniti gnojivom. Koju god opciju odabrali, važno je početkom proljeća osigurati dovoljno hranjivih tvari kako biste u narednim mjesecima uživali u nikad ljepšim šarenim cvjetovima hortenzija.

Zovu ih 'prirodni botoks': Ove namirnice usporavaju starenje kože Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević montaža