Mnogi veliki britanski trgovački lanci jučer su bili prisiljeni s polica povući određene proizvode nakon što je otkriveno da goveđi hamburgeri sadrže konjetinu i svinjetinu. Daily Mail piše da se iza tvrtke koja je u goveđe hamburgere stavljala konjsko i svinjeće meso krije Larry Goodman, direktor ABP Food Groupa, te otkriva što se doista nalazi u hamburgerima
Za 76-godišnjeg Larryja Goodmana, direktora ABP Food Groupa koji posjeduje tvrtke za preradu i distribuciju mesa Silvercrest Foods u Dublinu i Dalepak Food u Hambletonu u Velikoj Britaniji, smatra se da stoji iza tvrtke koja je u goveđe hamburgere stavljala svinjsko i konjsko meso. Smatra se da je Goodman bio poslovno povezan i sa Sadamom Huseinom, a njegove tvrtke imaju ugovore s Tescom, Sainsburyjem, Asdaom i Burger Kingom.
Kako piše Daily Mail, multimilijunaš Larry Goodman nalazi se iza tvrtke koja je britanskim lancima supermarketa isporučila kontaminirano meso. Prema Daily Mailu, hamburgeri koji se prodaju u supermarketima Aldi, Iceland, Lidl i Tesco sadrže poprilično zabrinjavajuće sastojke.
Što se doista nalazi u jednom prosječnom hamburgeru?
Meso – govedina loše kvalitete koja se ne može prodati ni u jednom drugom obliku te često s velikim udjelom masti.
Punjenje – reducirano i dehidrirano meso u prahu. Često potječe iz inozemstva, no ipak može biti klasificirano kao govedina. Potencijalni izvor konjskog mesa.
Dodane tvari – životinjska krvna plazma, proteini iz povrća i mlijeka koji drže hamburger u komadu. Također potječe iz Europe te je potencijalni izvor konjskog mesa.
Ostali sastojci – goveđa mast, luk, pojačivači okusa, kvasac, začini i izolat sojinog proteina.
Meso se obrađuje tako što se melje i miješa s ostalim sastojcima prije nego li ga se smrzne i zapakira. Zamrznuti hamburgeri odvoze se do skladišta, a nakon toga do zamrzivača u supermarketima.