RAZMISLITE DVAPUT

Evo tko žene sprečava da budu uspješne

15.01.2014 u 11:49

Bionic
Reading

Prema istraživanju na Sveučilištu Montana, žene na neki način same sebe sprečavaju u uspjehu u karijeri jer se trude biti skromne

Dok su žene odgojene da budu skromne i ne hvale se svime što odlično odrade, njihovi kolege ponekad vole i pretjerati kada hvale svoje poslovne uspjehe.

Studija objavljena u Psychology of Women Quarterly kaže kako su žene skromne jer društvo još uvijek očekuje da su takve, pa se neće dodatno promovirati kada u nečemu uspiju. Ta skromnost vidljivo nanosi štetu ženama u karijeri, a ne treba zaboraviti da mnoge od njih više brinu o odgoju djece i kućanskim obavezama nego njihovi partneri.

Najveći razlog zašto žene manje pričaju o svojim poslovnim uspjesima jest to što društvo ne podnosi hvalisanje kod žena, ali kod muškaraca je to sasvim prihvatljiva norma. Dodatno, muškarci koji se više hvale svojim uspjesima čine se sposobnim i samouvjerenim osobama.

Profesorica psihologije i voditeljica studije Jessi L. Smith ističe da ipak ima nade za promjene na bolje i većom jednakosti između muškaraca i žena u svijetu karijera: 'Ovakve društvene norme imaju odavno utaban put i dio su kultura u kojima živimo, ali nisu nepromjenjive.' Studija je pokazala da je ženama potrebno samo malo dodatnog poticaja u obliku kompetitivnosti i pokazat će koliko su sposobne.

Jessi L. Smith već je počela surađivati s nekim tvrtkama kao bi pomogla u razrješavanju ovog problema. Dodaje da često govori poslodavcima kako će na razgovoru za posao većina žena biti puno sposobnija od onog što je navela u životopisu.