Nije vam se jednom dogodilo da ste se i više nego najeli za ručak, ali čim ste vidjeli slasne kolače, našlo se mjesta za još? Istraživanja kažu da je za sve kriva kemija u tijelu koja nam dozvoljava da jedemo više one hrane koju volimo
Iako nam je tijelo dobilo dovoljno kalorija za ručkom, kad vidimo desert, počinju se stvarati spojevi u tijelu zbog kojih osjećamo da ćemo biti zadovoljniji ako se počastimo nečim slatkim. I tako zapravo dolazi do prejedanja, kažu znanstvenici, a piše Today Health
Želja za slatkim i tijelo koje nam daje signale kako možemo pojesti još jednu krišku torte, vrlo brzo dovode do neželjenih kilograma viška.
'Ako shvatimo fiziološke mehanizme na kojima se temelje prehrambene navike, možemo lakše shvatiti zašto dolazi do epidemije pretilosti', rekao je istraživač studije, dr. Palmiero Monteleone sa sveučilišta u Napulju.
U studiji su istraživači promatrali osam zdravih odraslih osoba u dobi od 21 do 33 godina. Sudionici su prvo dobili svoju omiljenu hranu, a zatim nešto manje ukusnu iako s jednakim brojem kalorija i nutritivnih vrijednosti
Znanstvenici su povremeno mjerili razinu dvije kemikalije u tijelu koje djeluju na osjećaj nagrađivanja - 2-arachidonoylglycerlo (2-AG) i ghrelin. Razine tih kemikalija u krvi povećale su se kada su sudionici jeli svoje omiljene namirnice.
To povećanje sugerira da tijelo radije prihvaća signale sustava nagrađivanja nego one da je dobilo dovoljno hrane za rad i funkcioniranje. Time je lakše objasniti zašto bi većina ljudi radije pojela komad torte nego brokulu.
Monteleone zaključuje da hrana u kojoj uživamo najviše može stimulirati prejedanje te nam donijeti neželjene kilograme.