Stručnjaci uvijek tvrde da je tjelesna težina pitanje toga koliko kalorija unosimo i koliko trošimo, no nije baš u potpunosti tako – ponekad postoje i nepoznati čimbenici koji utječu na to gubimo li ili dobivamo kilograme
Umjetni dodaci hrani
Aditivi koji služe za očuvanje boje, okusa ili teksture prerađene hrane mogu izazvati metaboličke promjene u našem organizmu – od gubitka otpornosti na glukozu do pretilosti. Prema novim istraživanjima obavljenim u američkoj Georgiji, kemikalije koje se nalaze u aditivima kod glodavaca s genetskom predispozicijom za upalne bolesti želuca povećale su učestalost metaboličkih problema. Znanstvenici pretpostavljaju da aditivi štete stijenci želuca te tako omogućavaju lošim bakterijama kontakt sa stanicama želuca, zbog čega nastaje upala te promjene u metabolizmu.
Kako se zaštititi: Iako se radi tek o ranom istraživanju, uvijek je dobra ideja (ne samo zbog ovog primjera) čitati što se nalazi u kojoj namirnici. U idealnim uvjetima ono što piše na etiketi onoga što kupujete trebalo bi zvučati kao nešto što sami možete napraviti u svojoj kuhinji.
Noćne smjene
Znanstvenici sa Sveučilišta u Coloradu u Boulderu su otkrili kako osobe koje rade noćne smjene troše manje kalorija tijekom 24 sata od onih koji rade uobičajenu dnevnu smjenu. Ta mala razlika lako može dovesti do neočekivanog debljanja, čak i bez povećanja unosa kalorija. Ukratko, kad remetimo svoj prirodni bioritam, normalan unos hrane nam može početi biti pretjeran jer nam se usporava metabolizam.
Kako se zaštititi: Ako radite kad većina ljudi spava ili putujete u različitu vremensku zonu, jedite hranu koja će vas zasititi, što bi vam trebalo povećati rad metabolizma i smanjiti glad. Dobar izbor je svježe povrće, voće te mahunarke, sjemenke, ljute papričice i puno vode.
Predrasude
Tko bi rekao, ali čak i tuđe predrasude debljaju. Londonski sveučilišni fakultet proveo je istraživanje koje ukazuje na to da se osobe koje dulje vrijeme redovito trpe sram zbog komentara o tjelesnoj težini zbog toga i debljaju. Također, osobe kojima nitko nije spočitavao višak kilograma počele su mršavjeti. Slično istraživanje provedeno je na kanadskom Sveučilištu Waterloo vezano uz žene u braku, a rezultati su bili isti.
Kako se zaštititi: Iako ne možemo kontrolirati ono što drugi govore o nama, možemo raditi na svojem samopouzdanju. Neka istraživanja ukazuju na to da meditacija pomaže u smanjenju stresa i osjećaja gladi te sprečava debljanje zahvaljujući većoj potrošnji masnoća na području trbuha.
Kemijski spojevi u okolišu
Mnoštvo uređaja i većina namještaja sadrže kemijske spojeve koji smanjuju šansu za požar, no profesor na Sveučilištu New Hampshire otkrio je da te tvari uzrokuju metaboličke probleme koji mogu dovesti do otpornosti na inzulin, jedan od glavnih uzroka pretilosti. Prosječna osoba navodno ima oko 300 raznih kemikalija oko sebe i tek sad se počinje proučavati kako one utječu na ljudski organizam.
Kako se zaštititi: Kako je nemoguće izbjeći kontakt sa sintetskim tvarima, jedino rješenje je ograničiti ga. U gotovo svakoj trgovini moguće je kupiti predmete i proizvode koji su potpuno prirodni.
Genetika
Znanstvenici su nedavno otkrili da naš genetski ustroj utječe čak i na bakterije koje žive u našem želucu. Kako su te bakterije usko vezane uz našu tjelesnu težinu, dosadašnji eksperimenti s miševima pokazali su da seljenje tih mikroorganizama iz jednog tijela u drugo može dovesti do mršavljenja.
Kako se zaštititi: Ne možete možda promijeniti svoj genetski ustroj, no možete se usredotočiti na svoje želučane bakterije. Izbjegavajte umjetnu i prerađenu hranu, a jedite povrće, voće, cjelovite žitarice i mahunarke.