Nema ništa ljepše od mirisa svježe pečenih peciva ujutro kad otvorimo oči. Topla peciva na stolu zasigurno vole svi vaši ukućani, a mi vam ovog puta donosimo nešto drugačiji recept te ih se, jednom kada ih probate, nećete moći zasititi
Većina priprema peciva na način da zamijesi tijesto i ubaci ga direktno u pećnicu, no ovaj je recept malo drugačiji. Kombinacija kuhanja peciva u vreloj vodi i klasičnog pečenja dat će im mekoću iznutra i hrskavost izvana. Svi koji su isprobali ovaj recept oduševljeni su, a nadamo se da ćete biti i vi.
Sastojci
- 700 g brašna
- 400 ml mlake vode
- 30 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili maslaca
- žličica soli
- 2 žličice šećera
- suhi kvasac
- 2 l vode
- 3 žlice sode bikarbone
- krupna sol i sjemenke po želji za posipanje
Priprema
1. U veliku posudu dodajte brašno, šećer i suhi kvasac. Promiješajte.
2. Dodajte mlaku vodu, maslinovo ulje i sol. Umijesite tijesto.
3. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu ploču i nastavite mijesiti rukama nekoliko minuta.
4. Tijesto vratite u posudu i poklopite ga te pustite da stoji na toplom 30 minuta.
5. Tijesto vratite na radnu ploču i podijelite ga na 8-10 jednakih dijelova. Oblikujte u kugle te ih lagano pritisnite rukom na vrhu.
6. U lonac ulijte 2 l vode i 3 žlice sode bikarbone. Pustite da zavri na štednjaku.
7. U proključalu vodu ubacite tijesto. Kuhajte 30-40 sekundi.
8. Peciva izvadite i ocijedite. Prebacite ih na lim za pečenje te zarežite nožem po vrhu, posipajte krupnom solju i sjemenkama po želji.
9. Pecite 30-35 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.
U slast!