VRIJEDI ISPROBATI

Imate problema s pamćenjem? Evo koja je hrana rješenje ovog problema

19.10.2021 u 06:11

Bionic
Reading

Iako često mislimo kako nećemo početi gubiti pamćenje sve dok ne prijeđemo 70. ili 80. godina, ali to jednostavno nije istina

Nažalost, studija provedena 2012. pokazala je kako naše kognitivne sposobnosti započinju slabjeti već u 45. godini, a druga studija je pak pokazala da taj proces može početi već u 20-im ili 30-im godinama!

No, ne treba paničariti jer je velik dio našeg kognitivnog zdravlja određen prehrambenim i životnim navikama.

Najbolja hrana koja poboljšava pamćenje nakon 40 godina, kažu stručnjaci su namirnice koje pomažu našem pamćenju, kognitivnoj funkciji i općem zdravlju mozga.

Poboljšati pamćenje možemo i zdravim načinom života koji uključuje redovitu tjelovježbu, dovoljno kvalitetnog sna, minimaliziranje stresa i zdravu prehranu, no kako možemo znati koje su namirnice najbolje kad je u pitanju poboljšanje zdravlja mozda kao i kognitivnih sposobnosti.

Evo kojih 6 namirnica savjetuju stručnjaci kako bismo nakon 40 poboljšali naše kognitivne sposobnosti:

Cikla

Cikla je odlična namirnica za poboljšanje pamćenja osoba starijih od 40 godina. Ova namirnica iznimno je bogata tvarima koje pomažu sprječavanje preranog starenja mozga i gubitka pamćenja štiteći od oksidativnog stresa i upala. Cikla također može pojačati dotok krvi u mozak, a bolja prokrvljenost znači bolje funkcioniranje, odnosno bolje pamćenje i bolje kognitivne sposobnosti.

BORCI PROTIV UMORA

Ovih sedam namirnica podići će vam energiju više nego šalica kave

Pogledaj galeriju

Riba

Mozak koristi omega-3 masti za izgradnju moždanih i živčanih stanica, koje su bitne za učenje i pamćenje. Iz tog razloga, vrste ribe koje su pune omega -3 masti poput lososa, pastrve i tune na vrhu su popisa namirnica korisnih za funkcioniranje i zdravlje mozga.

Sjemenke lana

Sjemenke lana nisu samo izvrstan izvor proteina i vlakana, već su odlične i za poboljšanje pamćenja. Sjemenke lana bogate su posebnom omega-3 masnih kiselina: alfa-linolenskom kiselinom (ALA). Ove masne kiseline u tijelu se pretvaraju u EPA i DHA: dvije vrlo važne omega-3 za zdravlje mozga. Kako biste postigli najveću zdravstvenu korist za organizam, sameljite sjemenke koje zatim možete iskoristiti za npr. tijesto za zdrave palačinke, kolače, smoothieje...

Bademi

Stručnjaci ističu kako su zdrave masti iz orašastih plodova i sjemenki ključ za očuvanje zdravlja mozga i poboljšanje pamćenja. Bademi su jako bogati mononezasićenim mastima koje ne samo da pomažu pri snižavanju kolesterola, već mogu poboljšati i kognitivne funkcije. Ranije je jedna studija u kojoj je sudjelovalo 480 žena pokazalo da su one koje su konzumirale više mononezasićenih masti u prehrani tijekom 3 godine imale manji kognitivni pad.

NIJE TAKO CRNO

10 stvari koje se događaju u vašem tijelu kad prestanete piti kavu

Pogledaj galeriju

Brokula

Brokula je iznimno korisna za zdravlje mozga i kognitivne sposobnosti, a u tu kategoriju možemo svrstati i drugo povrće iz roda krstašica poput cvjetače, kupusa, kelja i prokulice. Brokula je bogata sulforafanom, koji je antioksidans koji pomaže u borbi protiv upala, a utvrđeno je da kronična upala dovodi do gubitka pamćenja i smanjenja zdravlja mozga. Osim toga, brokula je puna vlakana, što je iznimno važno za smanjenje rizika od određenih vrsta raka, kao i za pomoć pri održavanju zdrave težine.

Maslinovo ulje

Umjesto maslaca ili biljnog ulja, radije posegnite za maslinovom uljem kako biste ojačali kognitivne sposobnosti i poboljšali zdravlje mozga. Maslinovo ulje bogato je zdravim mastima i antioksidansima zvanim polifenoli, koji pomažu u zaštiti naših moždanih stanica od oksidativnog stresa i oštećenja. Nastojte ga što više koristiti pri kuhanju povrća ili mesa ili ga dodajte u salatu. Iznenađujuće, ali maslinovo ulje možete koristiti i za pripreme finih deserata poput kolača s limunom.

PREPORUKA NUTRICIONISTA

Želite li kontrolirati težinu, ove namirnice moraju se češće naći na vašem stolu

Pogledaj galeriju