Ova lagana torta posvećena ruskoj balerini Anni Pavlovoj božanstvenog je izgleda i okusa te je kao stvorena za tople proljetne dane, a mi smo za vas pronašli još jednostavniju mini verziju s jagodama koja će oduševiti i najistančanija nepca
Desetljećima su se Australija i Novi Zeland prepirali oko toga tko je od njih izmislio Pavlovu, a ako je vjerovati legendi, desert je dobio naziv po ruskoj balerini Anni Pavlovoj, koja je 1920-ih posjetila obje zemlje. Po originalnoj recepturi Pavlova torta se sastoji se od tri elementa - beze kora, kreme i dodataka, no mi smo se odlučili za još jednostavniju varijantu bez kora.
Potrebni sastojci:
- jedno vrhnje za šlag 250 ml
- žličica likera od jagode
- 1 mahuna vanilije
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 35 g gustina
- jagode
Priprema:
1. Slatko vrhnje sa šećerom, pola ostrugane vanilije i likerom istucite u šlag. Dobiveni šlag žlicom utisnite na papirom obloženi pleh tako da oformite male krugove i pustite u hladnjak da se hladi.
2. U mlijeko ubacite preostale sastrugane sjemenke vanilije i dodajte praznu mahunu te zakuhajte. Kad mlijeko uzavre, izvadite mahunu. U međuvremenu istucite žumanjke sa šećerom i dodajte gustin te dobro izmiješajte. U smjesu ulijte malo uzavrelog mlijeka i dobro izmiješajte da nestanu grudice te dodajte ostatak mlijeka.
3. Smjesu dobro izmiješajte i vratite u lonac u kojem se kuhalo mlijeko te miješate na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Prebacite kremu u drugu posudu i prekrijte plastičnom folijom da se ne uhvati korica te ostavite da se ohladi.
4. Ohlađenu kremu prelijte žlicom u utisnute dijelove šlaga. Prerežite jagode na pola i njima ukrasite mini Pavlove.