RECEPT

Janjeći but na rimski način

08.02.2011 u 12:55

Bionic
Reading

Ovaj jednostavan komad janjetine ispečen je u slasnoj košuljici koja se priprema od krušnih mrvica, maslinovog ulja i aromatičnih trava. Rezultat je jedinstven i neuobičajen okus. Ovo jelo se svakako isplati pripremiti za neki blagdan ili u kakvoj drugoj svečanoj prilici

Potrebni sastojci:

janjeći but od cca 1,5 kg
150 g krušnih mrvica
3 češnja češnjaka
3 žlice sjeckanog peršina
1/2 žličice mažurana
1/2 žličice mente
1/2 žličice origana
400 ml mesnog temeljca
800 g mladog krumpira
maslinovo ulje
sol i papar

Priprema:

Operemo i osušimo janjeći but.

U zdjelu stavimo krušne mrvice, dodamo protisnuti češnjak, sjeckani peršin, mažuran, mentu, origano, žličicu soli, pola žličice papra te izmiješamo, a miješajući dalje dodajemo maslinovo ulje dok ne dobijemo žitku smjesu.

Zatim janjeći but posolimo, premažemo maslinovim uljem, položimo u vatrostalnu posudu i ravnomjerno prekrijemo pripremljenom smjesom.

U posudu ulijmo polovicu mesnog temeljca i stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na donju razinu, na 200°C, jedan sat i 15 minuta.

Na polovici pečenja u vatrostalnu posudu dodamo oguljeni i očišćeni mladi krumpir, ulijemo preostali mesni temeljac i nastavimo peći.

Gotovo jelo poslužimo na ovalni tanjur, obložimo krumpirima i posipamo ih sjeckanim peršinom.

Recept je preuzet sa stranice crochef.hr