Liječnica je pojasnila u kojem slučaju trebamo smanjiti unos ljute hrane i što učiniti da si pomognemo nakon konzumacije začinjenog jela
Viralni izazov na TikToku, u kojem je cilj što dulje biti bez vode i hrane nakon zalogaja iznimno ljute hrane, prošlog je mjeseca završio tragičnom smrću tinejdžera. Iako još nije u potpunosti dokazano da je upravo ovaj potez doveo do smrti, mnogi se pitaju je li ljuta hrana uistinu toliko opasna po zdravlje.
I dok će jedni u indijskom ili meksičkom restoranu naručiti najblaži intenzitet ljutine hrane (pa se i dalje žaliti da je prezačinjeno), drugi neće ni trepnuti na ekstremno ljuta jela. Koji je tome uzrok te što uopće proizvodi ove senzacije, pojasnila je liječnica Lisa Ganjhu.
'Svatko ima drugačiju toleranciju na ljutinu. Na fiziološkoj razini događa se mnogo stvari kada jedemo ljutu hranu: počinjemo se znojiti, osjećamo trnce na usnama i u ustima te pekući osjećaj na jeziku. To izaziva kemijski spoj kapsaicin, aktivan sastojak ljutih namirnica', rekla je i nastavila:
'Reakcija koju doživimo kad jedemo ljutu hranu zapravo je bol, a problemi nastaju kada osoba ima refluks ili povećanu razinu kiseline u želucu koja izaziva žgaravicu. Tada je važno ograničiti unos začinjene hrane.'
Kada je riječ o tome zašto neki uživaju u ljutoj hrani, a drugi je ne mogu podnijeti, doktorica pojašnjava kako tolerancija ovisi o nizu faktora, uključujući genetsku predispoziciju, životno iskustvo i učestalost konzumacije ovakve hrane.
'Nema točnog razloga za to što su neki ljudi osjetljiviji od drugih. Naprimjer, neki ljudi su osjetljiviji na crveno meso od drugih, a to je isti koncept. To je genetski. Isto tako, toleranciju će povećati i češće jedenje ljute hrane, posebno ako smo na njoj odrasli.'
Stručnjaci naglašavaju i da ne postoji granica ljutine koja se ne bi smjela prekoračiti (kao što je primjerice slučaj s dnevnim unosom alkohola) te tvrde da je malo vjerojatno da će vas samo začinjena hrana ubiti, osim u slučaju alergijske reakcije ili osjetljivosti na neki sastojak.
'Nikada nisam čula da je ljuta hrana ubila nekoga. No ekstremna bol u želucu koju izaziva ovakva hrana možda bi mogla dovesti do katastrofalnih posljedica. Kada je riječ o izazovu na TikToku, govorimo o jako ljutoj hrani koja stvara bol i tijelo doslovno ulazi u šok, kao da ste ubodeni nožem, a razina adrenalina raste', objasnila je Ganjhu, pri čemu je istaknula da, unatoč tim neugodnim učincima, vjerojatnost umiranja od konzumacije začinjene hrane ostaje vrlo niska.
Liječnica je za kraj dodala što učiniti kako bismo ublažili osjećaj peckanja i druge posljedice ljute hrane.
'Najbolji način da se riješite prevelike ljutine jest da popijete ili pojedete nešto puno masti što će pomoći neutralizirati osjećaj. Primjerice, mlijeko bilo bi odlična opcija. Naime kapsaicin je tvar topljiva u mastima, pa se neće razgraditi u vodi bez obzira koliko je konzumirate. Žvakaće gume i pastile za grlo također povećavaju proizvodnju sline, što pomaže neutralizirati kiselost u želucu.'