GASTRONOMSKE NAGRADE

Jedina chefica koja je osvojila Sferic za inovaciju bila je Ana Roš, sad joj se priključila još jedna

10.11.2024 u 11:43

Bionic
Reading

Chefica kultnog restorana LEO iz Bogote Leonor Espinosa dobila je nagradu Sferic, priznanje Svjetskog kongresa znanosti i kuhanja za inovativnost i zaštitu bioraznolikosti koju provodi u svom restoranu koji je više od šest uzastopnih godina, prema popisu The World's 50 Best restaurants, biran kao jedan od najboljih u svijetu.

Prije Espinose, nagradu Sferic primile su značajne osobe iz svijeta gastronomije poput katalonske braće Joana, Josepa i Jordija Roce, čiji restoran El Celler de Can Roca u Gironi drži tri Michelinove zvjezdice, a dva puta je proglašavan najboljim na svijetu (također The World'd 50 Best), zatim njihov sunarodnjak Ferran Adrià, najutjecajniji chef naše ere i vlasnik nekadašnjeg kultnog El Bullija, restorana s tri zvjezdice i pet titula najboljeg na svijetu, Amerikanac Homaro Cantú, koji je do smrti bio chef restorana MOTO u Chicagu, Englez Heston Blumenthal, chef restorana The Fat Duck s tri Michelinove zvjezdice; Andoni Luis Aduriz, chef Mugaritza te Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, za njihov rad s Disfrutarom, koji danas drži prvo mjesto na listi The World's 50 Best.

Do sada je to priznanje osvojila samo jedna žena, Slovenka Ana Roš, vlasnica restorana Hiša Franko u Malom Selu kod Kobarida, nositeljica tri Michelinove zvjezdice (uz zelenu, za napore u održivosti), koja je 2017. proglašena najboljom cheficom svijeta prema izboru The World's 50 Best Restaurants.

Na taj način, Leonor Espinosa ne samo da postaje tek druga žena koja je dobila tu nagradu, već i prva Latinoamerikanka kojoj je pripalo to priznanje što slavi kulinarske inovacije i primjenu znanosti i tehnologije u kuhinji, prema pet važnih kriterija: znanstvena inovacija, međunarodni utjecaj, redovita primjena inovativnih tehnika, primjenjivost tih tehnika i, konačno, koliko je restoran zdrav i održiv.

Arroz
  • Arawana, yuca agria, cacay, katara, achiote de selva.
  • Chirimoya, manzana criolla, romero, laurel de páramo.
  • Codorniz, pino, trupillo.
  • La Sala de Leo 2
  • La Sala de Leo 4
    +6
Eleonora Espinosa Izvor: LEO / Autor: SIMON BOSCH PHOTOGRAPHY

'To je priznanje ne samo za LEO, već i za čitav kontinent, budući da su ti projekti provedeni u zemljama poput Meksika, Perua i Kolumbije, omogućili da budemo vidljivi i na drugim geografskim širinama i da budemo na razini gastronomske inovativnosti europskih restorana, koji su godinama ispred Amerike. Slavim ovo sa svojom ekipom, jer bez njih koncet LEO-a kakav je danas, ne bi bio moguć', rekla je Leonor Espinosa povodom objave vijesti o nagradi.

Sa svoje strane, Pere Castells, predsjednik Svjetskog kongresa znanosti i kuhanja u Barceloni, rekao je da je dodjela ove nagrade Leu 'priznanje i inspiracija za inovacije u proučavanju, terenskom istraživanju, antropološkoj viziji i zaštiti bioraznolikosti u traženju poboljšanja u gastronomskom području, a ujedno su i koraci koje gastronomski lideri trebaju slijediti kako bi nastavili svoje kuhinje pretvarati u prostore društvene transformacije'.

Nagrada Sferic bit će dodijeljena ovog 11. studenoga na otvaranju Svjetskog kongresa znanosti i kuhanja Barcelona 2024, od strane ekipe Disfrutara, koji je nagradu Sferic osvojio 2022/23, a također i prvo mjesto u The World's 50 Best Restaurants u lipnju ove godine na dodjeli nagrada u Las Vegasu.