GODIŠNJI ZA VOLANOM

The Times među najbolja europska odredišta za putovanja automobilom uvrštava i jedno u Hrvatskoj

20.10.2024 u 15:45

Bionic
Reading

Brojni su načini putovanja, no valjda nas ništa ne može toliko približiti krajevima koje posjećujemo kao krstarenje cestama u – sasvim svejedno – unajmljenom ili vlastitom automobilu. Stati gdje poželiš, skrenuti s puta ako te nešto zainteresira, ići svojim tempom..., sve su to 'plusevi'. Ima, dakako, i minusa, ali tko je jednom probao, rado će se opet držati ceste

No, gdje ići? Ovisi, jasno, o vlastitim preferencijama na putovanju, o onome što želite vidjeti i doživjeti. Svojih favorita imaju svi koji vole putovati, a londonski The Times napravio je svoju listu deset najboljih cestovnih putovanja u Europi, na kojoj i Hrvatska ima svoje adute, a lijep broj sugeriranih pravaca uključuje područja koja su nam geografski uistinu blizu, što značajno smanjuje trošak atraktivnog putovanja. Times u opise uključuje i plaćene ture, no svako od ovih odredišta lako možete obići i sami, vozeći.

Na listi je zastupljeno doista mnogo toga što može privući globetrottere zaljubljene u vožnju, od dalmatinske obale do islandskih vulkana, od francuske ili talijanske rivijere do vrtoglavih švicarskih planinskih cesta, od bisera nekadašnjih i sadašnjih kraljevina do obilazaka sicilijanskih gastroruta.

1. Drevna Makedonija: Bugarska, Sjeverna Makedonija i Grčka

Bilo vlastitom vožnjom, bilo na kakvom grupnom autobusnom putovanju, na ovom putovanju možete istražiti nekadašnje carstvo Aleksandra Velikog. Možete krenuti iz Sofije, pa onda tamo i završiti nakon kruga kroz tri balkanske zemlje, nakon nekih 1500 kilometara. Na putu možete posjetiti grobnice makedonskih kraljeva u Vergini, lokalitetu s UNESCO-ve liste svjetske baštine, pa Aleksandrovo rodno mjesto u Pelli... Za ljubitelje prirode pregršt je atrakcija, od vožnje uz Crni Drim do prekrasnih krajolika oko Ohridskog jezera, još jednog bisera s UNESCO-ve liste. Uz put se mogu posjećivati brojni manastiri, tvrđave, sela s daškom prošlosti i bogati nacionalni parkovi. Pritom, prolazi se raznoliki krajolik od morske obale do spektakularnih planina.

2. Istraživanje Islanda

U nekih tjedan dana vožnje nezemaljskim krajolikom na Islandu se mogu istražiti i najpopularnije lokacije i mjesta koja nisu preplavljena turistima. Krenite iz glavnog grada Reykyavika, i obiđite gejzire, kristalno bistre lagune, divlju obalo uz fjordove, vodopade Skogafoss i Dettifoss, sve do najvećeg europskog ledenjaka Vatnajokulla. Vožnja je iznimno zanimljiva i raznolika, ponekad i po cestama koje su širine da njima može proći jedan automobil, ili vijugaju ovim otokom poput zmije.

3. Dalmatinska obala, Hrvatska

Kao jedan od argumenata u korist vožnje po Jadranskoj magistrali Times ističe Pelješki most zbog kojeg će, kažu u londonskom listu, ova prometnica postati 'europski klasik', jer nema više graničnih peripetija, a od Splita do Dubrovnika vozi se za oko tri sata. Osim toga, kaže Times, most vozače vodi na turistički slabije eksploatiran Pelejšac. Unatoč kraćoj vožnji, u obrazloženju trećeg mjesta ceste uz Jadransko more kažu da ne treba žiriti, nego se putovanje može protegnut i na cijeli tjedan s boravcima u dalmatinskim gradovima. I to ne samo uobičajenim većim centrima poput Šibenika, Splita ili Dubrovnika, nego i sve popularnijem Omišu 'gradu gusarske povijesti s izletima po dolini Cetine zbog vožnje kajacima i ziplinea', ili na vrtoglavoj vožnji po Biokovu, sve do kušanja kamenica i vina na Pelješcu. Jasno, sve uz prekrasan pogled na more.

4. Carska Europa: Njemačka, Češka, Slovačka, Mađarska i Austrija

Ovo je doista prvoklasna atrakcija na kojoj danima možete putovati kroz pet važnih europskih zemalja, nekad dijelovima velike Austrougarske Monarhije, uz Njemačku kao 'bonus'. Uz klasične velike gradove poput Praga, Bratislave, Budimpešte, Beča, Salzburga..., uživat ćete u krajolicima koji ih povezuju, od povijesne Moravske, Dunav, dvorce, vinograde, planine s pogledom kakav ćete teško naći igdje drugdje.

5. Sicilija za gurmane

Najveći talijanski otok sam po sebi je iznimno atraktivan za vožnju po krajolicima ispunjenim nekim od najzanimljivijih ostataka europske povijesti. No, osim razgledavanja grčkog, rimskog i talijanskog nasljeđa od Palerma 'ukrug' po otoku možete se voziti po prekrasnim planinskim cestama, uz voćnjake i vinograde, uživati u hrani na tržnicama, obilaziti lokacije iz filmova o Mafiji i još se sladiti sjajnom hranom i vinima po lokalnim trattorijama i vinarijama.

6. Istražite baltičke države: Estonija, Latvija i Litva

Još od pada 'željezne zavjese' glavni gradovi triju malih baltičkih država pretvorile su se u neke od najpopularnijih destinacija za kratki odmor, tamo se obično ide za vikend. No, i izvan njih mnoštvo je toga vrijednog razgledavanja. Izvan Rige, Vilniusa i Talina put vodi uz srednjovjekovne utvrde, vjetrenjače, pješčane dine nacionalnog parka Kurska prevlaka (dijelom se nalazi u Rusiji), ili uvale na otoku Saaremaa. Neka vas ne obeshrabri udaljenost do Baltika, nakon leta unajmite automobil, slično kao i u slučaju Islanda.

7. Velika tura po Rumunjskoj, Srbiji i Bugarskoj

Još jedan Timesov prijedlog u našem susjedstvu. Na putu su Karpati, šume Translivanije, prolazi se uz Dunav sve do Crnog mora. Tu su i lokaliteti s popisa UNESCO-a u svim trima zemljama, uistinu zanimljiva priroda u Srbiji južno od Beograda, pa i slojevi prošlosti koje nudi glavni grad Srbije, od Starog Rima, preko turskih vremena do zajedničke nam socijalističke povijesti.

8. Vožnja francuskom i talijanskom rivijerom

Ovo putovanje je istinski klasik s izrazitim glamourom. Naravno, i uz pripadajuću cijenu, jer je teško očekivati da se tim krajevima može štedljivo putovati. Imena poput Cannesa, Nice, Monaca, Portofina, Coma, San Rema govore sama za sebe. No, i izvan tih centara ima mnoštvo toga važnog i zanimljivog, od živopisno obojanih ribarskih sela na hridinama hiperpopularnog Cinque Terre do luksuznih talijanskih jezera.

9. Švicarski Grand Tour

Švicarska je doista jedno od bogomdanih odredišta za zanimljivi 'road trip': četiri jezične regije, brojni planinski prijevoji, deseci jezera, mnoštvo lokaliteta s UNESCO-ovog popisa svjetske kulturne i prirodne baštine... Vozi se uz neke od najljepših europskih krajolika, ponekad iznimno dobro očuvanih, od jezera do Alpa. Times napominje da je Švicarska i jedan od lidera u infrastrukturi za ekološki čista putovanja, pa su svuda dobro raspoređene i punionice električnih automobila. Neka kao početna i završna točka posluži Zurich, a između obiđite brojne prirodne i povijesne atrakcije, od prastarih samostana, preko planinskih naselja na Zermattu do strme i adrenalinom napumpane vožnje preko prijevoja Fluela. I sve to uz čokoladu.

10. Irska atlantska divljina

Atlantska, odnosno zapadna obala Irske odavno je među većim ikonama zaljubljenika u duge vožnje, sa svojom dramatikom i čestim olujama. Može se krenuti od glavnog grada Dublina, i onda voziti do Co Donegala na krajnjem sjeverozapadnom rtu otoka, pa uz romantične svjetionike, izolirane plaže, uz Connemaru ili West Cork gdje ima i biciklističkih staza ili popularnih odredišta za kajakaše. Ako volite film, Times preporuča posjet otoku Achill, gdje je sniman 'Duhovi filma' nominiran za Oscara prije nekoliko godina.