Mrkva je namirnica koju imamo na raspolaganju cijele godine, a dolaskom proljeća stižu i ukusne mlade mrkvice. Možete ju jesti sirovu ili kuhanu jer ima puno dobrobiti za zdravlje čovjeka
Protuupalna svojstva
Možda vam uz ovaj ne treba drugi razlog da odmah ogulite i pojedete mrkvu. Osim protuupalnih svojstava, smatra se i da umiruje bolove.
Štiti od nastanka karcinoma
Istraživanja objavljena u on-line izdanju Archives of Internal Medicine otkrivaju da ovo povrće obiluje alfa-karotenom, djeluju kao antioksidanti, protiveći se spomenutom oštećenju. Mrkva je bogata vitaminima A i C u obliku beta-karotena poznatog po stimulaciji proizvodnje bijelih krvnih zrnaca koji pak pomažu u organizmu u borbi protiv kancerogenih stanica.
Makularna degeneracija
Brojna su istraživanja pokazala kako konzumacija povećanih količina beta-karotena snižava vjerojatnost za razvoj ove bolesti i to gotovo 40 posto.
Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.