Savršena uz kavu ili čaj, torta od badema i suhih šljiva će sigurno pasati vašim nepcima. Za ovaj slasni desert potrebni su osnovni sastojci, a postupak neće predstavljati problem niti pravim kulinarskim početnicima
4 jaja
5 žlica šećera
10 dag mljevenog badema
1 šalica (2 dl ) brašna
1 prašak za pecivo
1 dl mlijeka
1 dl ulja
10 dag suhih šljiva
3 jabuke
Sastojci za preljev:
1/2 l vrhnja za šlag
10 dag čokolade za kuhanje.
Priprema:
Izdvojiti četiri žumanjka s pet žlica šećera, dodati ulje, mlijeko, brašno sa praškom za pecivo, bademe, na sitno narezane suhe šljive, na kockice narezane jabuke i na kraju lagano umiješati snijeg od četiri bjelanjka.
Kalup za pečenje torte (promjera 20 cm) cijeli obložiti papirom za pečenje. Tijesto istresti u kalup te ga peći 45-50 min na 180 stupnjeva.
Gotov kolač ostaviti da se malo ohladi, a u međuvremenu napraviti čokoladni preljev.
Vrhnje za šlag pomiješati s čokoladom za kuhanje. Na laganoj vatri miješati dok se čokolada ne otopi, a kad prokuha još nekoliko minuta kuhati.
Tekući topli preljev preliti preko kolača, koji smo prije toga izbockali čačkalicom. Ostaviti na hladnom da se stegne. Izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji.
Recept za tortu od badema i suhih šljiva poslala nam je Ankica Šišak iz Vinkovaca.
Bez obzira jeste li majstor u kuhinji za najfinije keksiće ili najukusniju tjesteninu, javite nam se s receptom i osvojite poklone tportala. Sve što trebate učiniti je uslikati krajnji rezultat i poslati nam zajedno s receptom na e-mail lifestyle@t-com.hr. Recepti koje pošaljete bit će objavljeni u našoj gastro rubrici Hrana, a najboljima ćemo poslati super poklone tportala