RECEPT ZA TOPLE DANE

Jednostavno jelo koje će vas oduševiti: Isprobajte štapiće od tikvica s osvježavajućim umakom tzatziki

18.08.2020 u 11:36

Bionic
Reading

Omiljeno nam ljetno povrće tikvice moguće je spremiti na bezbroj načina, a mi vam ovog puta predlažemo vrlo jednostavan recept oko kojeg nema puno posla. Štapići od tikvica savršen su prilog jelima ili samostalan obrok kada vam u goste stigne veće društvo, a u ovim toplim danima možete ih poslužiti s osvježavajućim umakom tzatziki s krastavcima i jogurtom, tipičnim za makedonsku i bugarsku kuhinju, ali i za cijeli Balkan

Sastojci

Sastojci za štapiće od tikvica:

  • 600 g tikvica (2 veće tikvice)
  • žličica soli za tikvice + 2 žličice soli za smjesu za pohanje
  • 100 g krušnih mrvica
  • 1/4 žličice češnjaka u prahu
  • žličica crvene paprike
  • 1/2 žličice papra
  • žličica suhog peršina
  • 30 g parmezana
  • ulje

Sastojci za tzatziki:

  • 160 g svježeg krastavca (1 veći krastavac)
  • 1/2 žličice soli za krastavce + 1/2 žlice soli za kasnije u umak
  • 2 češnja češnjaka
  • 150 g kiselog vrhnja
  • 50 g jogurta
  • žličica suhog začina po želji
  • žlica limunovog soka
  • 1/2 žličice papra
  • 2 žlice maslinovog ulja

Priprema

1. Tikvice operite i narežite na štapiće otprilike centimetar debljine.

2. Prebacite ih u posudu i posolite. Pustite da odstoje 10-ak minuta.

3. U drugu posudu dodajte krušne mrvice, sol, češnjak u prahu, crvenu papriku, papar, suhi peršin i parmezan. Sve dobro promiješajte.

4. Uvaljajte štapiće tikvica u smjesu i posudu nekoliko puta protresite kako bi se uhvatila.

5. Štapiće prebacite na papirom za pečenje obloženi lim. Pustite da bude mjesta između svakog štapića.

6. Prelijte ih s malo ulja i pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

7. Dok se štapići peku, pripremite tzatziki. Ogulite i naribajte krastavac te ga posolite i ostavite kratko da pusti vodu.

8. Češnjak narežite na sitno (što sitnije možete). Dodajte mrvicu soli i sjedinite sve uz pomoć noža.

9. U posudu dodajte kiselo vrhnje, jogurt, suhe začine, limunov sok, usitnjeni češnjak, sol i papar i sve dobro promiješajte.

10. Rukama iscijedite naribane krastavce i prebacite ih u umak. Dodajte maslinovo ulje i još jednom sve dobro promiješajte.

Štapiće od tikvica poslužite na velikom tanjuru, a u sredinu stavite zdjelicu s tzatziki umakom kako bi ekipa mogla lakše umakati. U slast!