Omiljeno nam ljetno povrće tikvice moguće je spremiti na bezbroj načina, a mi vam ovog puta predlažemo vrlo jednostavan recept oko kojeg nema puno posla. Štapići od tikvica savršen su prilog jelima ili samostalan obrok kada vam u goste stigne veće društvo, a u ovim toplim danima možete ih poslužiti s osvježavajućim umakom tzatziki s krastavcima i jogurtom, tipičnim za makedonsku i bugarsku kuhinju, ali i za cijeli Balkan
Sastojci
Sastojci za štapiće od tikvica:
- 600 g tikvica (2 veće tikvice)
- žličica soli za tikvice + 2 žličice soli za smjesu za pohanje
- 100 g krušnih mrvica
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
- žličica crvene paprike
- 1/2 žličice papra
- žličica suhog peršina
- 30 g parmezana
- ulje
Sastojci za tzatziki:
- 160 g svježeg krastavca (1 veći krastavac)
- 1/2 žličice soli za krastavce + 1/2 žlice soli za kasnije u umak
- 2 češnja češnjaka
- 150 g kiselog vrhnja
- 50 g jogurta
- žličica suhog začina po želji
- žlica limunovog soka
- 1/2 žličice papra
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema
1. Tikvice operite i narežite na štapiće otprilike centimetar debljine.
2. Prebacite ih u posudu i posolite. Pustite da odstoje 10-ak minuta.
3. U drugu posudu dodajte krušne mrvice, sol, češnjak u prahu, crvenu papriku, papar, suhi peršin i parmezan. Sve dobro promiješajte.
4. Uvaljajte štapiće tikvica u smjesu i posudu nekoliko puta protresite kako bi se uhvatila.
5. Štapiće prebacite na papirom za pečenje obloženi lim. Pustite da bude mjesta između svakog štapića.
6. Prelijte ih s malo ulja i pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
7. Dok se štapići peku, pripremite tzatziki. Ogulite i naribajte krastavac te ga posolite i ostavite kratko da pusti vodu.
8. Češnjak narežite na sitno (što sitnije možete). Dodajte mrvicu soli i sjedinite sve uz pomoć noža.
9. U posudu dodajte kiselo vrhnje, jogurt, suhe začine, limunov sok, usitnjeni češnjak, sol i papar i sve dobro promiješajte.
10. Rukama iscijedite naribane krastavce i prebacite ih u umak. Dodajte maslinovo ulje i još jednom sve dobro promiješajte.
Štapiće od tikvica poslužite na velikom tanjuru, a u sredinu stavite zdjelicu s tzatziki umakom kako bi ekipa mogla lakše umakati. U slast!