Tjestenina je za mnoge omiljeni obrok kojem se uvijek rado vraćamo kad smo u žurbi, a ukoliko tragate za nekim novim receptom koji će oboriti s nogu vaše ukućane, evo odličnog rješenja
Užurbani način života nažalost ne ostavlja puno vremena za pripremu dugotrajnih jela pa smo uvijek u potrazi za brzopoteznim obrocima koji će zadovoljiti određene nutritivne zahtjeve, ali biti i po ukusu cijele obitelji.
Tjestenina je zasigurno jedna od tih namirnica koja se priprema brzo i lako, pa nikad nam nije dosta zanimljivih recepata za ukusne umake.
Što kažete na kremasti talijanski umak koji uključuje dva popularna sira mascarpone i gorgonzolu, a na koji neće potrošiti puno vremena, točnije 10 minuta za pripremu i 10 minuta za kuhanje? Ovo je obrok koji će posebno očarati obožavatelje sira.
Umjesto tjestenine cjevastoga oblika, chefovi za ovaj recept preporučuju fettuccine ili tjesteninu poput leptir-mašni ili pak fussile. Druga opcija bilo bi kombiniranje umaka s punjenom tjesteninom, poput gotovo svih tortelina, ali u tom slučaju stavite manje umaka, kako ne biste nadjačali okus tjestenine. Ovaj klasični talijanski umak od sira najbolje se slaže s ohlađenim chardonnayem, roseom ili merlotom. Poslužite s npr. Cezar salatom - i dobili ste hranjiv i ukusan obrok za samo 20-ak minuta.
Što je potrebno:
- 1/2 šalice sira gorgonzola (naribani)
- 1/2 šalice mascarpone sira
- 2 žlice maslaca (ili margarina)
- 1 žlica talijanske mješavine začina (ili upotrijebite mješavinu origana i peršina)
- malo soli i papra, po ukusu (uvijek je najbolja morska sol i svježi mljeveni crni papar)
Priprema:
U loncu srednje veličine, otopite skupa mascarpone i gorgonzolu na srednjoj vatri dok se dobro ne sjedine. Umiješajte maslac ili margarin miješajući sve zajedno dok se dobro ne sjedini
Dodajte talijansku mješavinu začina i malo soli i crnog papra, po ukusu.
Poslužite umak preko skuhane tjestenine ili povrća. I dobar tek!