Lisičarke su poznate kao gljive odlične za pripremu brojnih ukusnih jela, a poput šampinjona, poznate su po tome što imaju i visoku nutritivnu vrijednost
Osim bitnim prehrambenim vlaknima, lisičarke su bogate vitaminima A,B i C, antioksidansima i brojnim mineralima poput kalija, kalcija, željeza i cinka. Sezona lisičarki traje od lipnja do studenog, posebice kraj ljeta i jesen (od sredine kolovota do kraja listopada), stoga je idealno vrijeme da ih uključite u svoju prehranu, a navedeno možete učiniti pripremom ukusnih tartleta uz kremu od češnjaka.
Tartleti od lisičarki s kremom od češnjaka
Potrebni sastojci
- 250 grama lisičarki
- 2 češnja češnjaka (jedan mljeveni i jedan zgnječeni)
- Maslac
- 230 grama prhkog tijesta
- 5 žlica kiselog vrhnja
- 1 žumanjak
- 1 prstohvat muškatnog oraščića u prahu
- 6 žlica nasjeckanog peršina, sol i papar
PRIPREMA
1.Očistite lisičarke.
2. Zagrijte malo maslaca na tavi i pirjajte lisičarke s jednim mljevenim češnjom češnjaka 3 minute, a zatim ih poslolite i poparite.
3. Zagrijte pećnicu na 180 ° C.
4. Narežite šest listova prhkog tijesta veličine kalupa za tart. Stavite ga u kalupe i izbockajte vilicom.
5. Kremu od češnjaka pripremite u zdjeli miješanjem žumanjka, kiselog vrhnja, muškatnog oraščića i drugih zgnječenih režnjeva češnjaka te ju posolite i popaprite po želji.
6. Dobivenu kremu ravnomjerno rasporedite po dnu tartleta i u pećnici pecite 10 minuta. Nakon što ste ih izvadili iz pećnice, među njima rasporedite prethodno pirjane lisičarke i u pećnici pecite još 10 minuta.
7. Nakon što su gotovi, tartlete posipajte peršinom i poslužite vruće.