LETIZIA OD ŠPANJOLSKE

Kako je ambiciozna novinarka postala kraljica

04.06.2014 u 15:22

  • +4

Princeza Letizia

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Robert Marquardt

Bionic
Reading

Bivša novinarka, voditeljica vijesti, magistra audiovizualnih komunikacija, često etiketirana i kao najljepša uzvanica, najelegantnija princeza te španjolska ikona stila, Letizia Ortiz Rocasolano, dobila je i novu titulu te se očekuje da će biti upamćena upravo po njoj - kraljica Letizia od Španjolske

Naime, nakon što je u 76. godini španjolski kralj Juan Carlos odlučio napustiti prijestolje i prepustiti ga svom sinu, princu Felipeu, kraljevsku titulu dobila je i princeza Letizia.

Djevojački Letizia Ortiz Rocasolano, rođena je 15. rujna 1972. u Sanatorio de Miñor u Oviedu kao prva od triju kćeri Jesúsa Ortiaz Álvareza i Palome Rocasolano. Uskoro je Letizia postala starija sestra, naime 1973. rodila se Telma, a 1975. Erika.


Roditelji su odlučili da djevojke, osim škole, moraju ići i na niz aktivnosti kako bi se educirale i proširile horizonte te je Letizia dvije godine išla u glazbenu školu, a nekoliko godina na balet. U školi je bila poznata kao neumorno dijete s nevjerojatnom sposobnošću da se izrazi i komunicira.

Stoga ne čudi da je Letizia mnogo godina kasnije, a prije udaje za princa Felipea, krenula u novinarske vode, radila za prestižne novinske i televizijske kuće te izvještavala o američkim predsjedničkim izborima i ratu u Iraku. Osim toga, njezin otac Jesus Ortiz također je bio novinar, a majka Palome bila je medicinska sestra.

Letizia je diplomirala informacijske znanosti i novinarstvo na sveučilištu Complutense u Madridu i ima magisterij iz Audiovizualnih komunikacija. Tijekom studiranja, Letizia je radila za dnevne novine La Nueva España, a kasnije za ABC i za novinarsku agenciju EFE.

Nakon završetka studija, neko je vrijeme provela u Guadalajari u Meksiku radeći za novine Siglo XXI. Nakon povratka u domovinu, radila je za španjolsko dopisništvo ekonomskog programa Bloomberg, nakon čega je počela raditi u news redakciji CNN-a. Tijekom 2002., prešla je na TVE gdje je radila u programu vijesti 24 Horas. Dobila je i voditeljski posao u Informe Semanal, ali i za jutarnji program Telediario Matinal on TVE 1. U kolovozu 2003., nekoliko mjeseci prije zaruka za princa Felipea Letizia je počela voditi TVE vijesti na Teledario 2 najgledanijoj emisiji u Španjolskoj.

U svojoj novinarskoj biografiji može se pohvaliti kako je 2000. godine izvještavala iz Washingtona s predsjedničkih izbora. U rujnu 2011., uživo se javljala iz New Yorka nakon napada 11. rujna, a 2003. izvještavala je o ratu u Iraku.

Upravo zbog obrazovanja i karijerete činjenice da je prototip moderne neovisne žene,kraljevska obitelj prihvatila je Latiziju, premda nije kraljevske krvi,a osim toga, iza sebe je imala već jedan brak. Princ Felipe i Letizia vjenčali su se 22. svibnja 2004. u katedrali Santa María la Real de la Almudena u Madridu, a televizijski prijenos njihova vjenčanja gledali su milijuni ljudi.
Uskoro su dobili dvije djevojčice točnije 31. lipnja 2005. djevojčicu Leonor 29. travnja 2007. Sofiju.
Nova princeza brzo se privikla i na kraljevske obveze te je pratila supruga na putovanjima, a i preuzela je brigu o socijalno osjetljivima i bori se za prava djece, edukaciju i kulturu.Zgodna, odmjerena i obrazovana, zadobila je simpatije Španjolaca, ali i šire svjetske javnosti koja joj tepa zbog decentnog stila, koji baš uvijek odlično prilagodi situaciji.

Nije ni čudo da su je sunarodnjaci upravo zbog ljepote i elegancije proglasili i modnom ikonom,a časopis Vanity Fair jednom od deset najbolje odjevenih žena na svijetu.Jedina mrlja na njezinoj blistavoj profesionalnoj i privatnoj biografiji je knjigaobjavljena 2010. 'Letizia Ortiz - republikanka na dvoru kralja Carlosa I.' čija je autorica 54-godišnja Isidre Cunill Sanz.

U knjizi je autorica pisala o navodnim Letizijinim tajnim ljubavnicima, o braku s njezinim bivšim učiteljem Alonsom Guerrerom. Osim toga, pisala je i o njezinom odbojnom stavu prema crkvi i monarhiji te navodnom pobačaju, što je u katoličkoj španjolskoj izazvalo razne reakcije. Svi navodi su, kako autorica navodi, bazirani na podacima tajne službe CNI. No kraljevska kuća i CNI tada su odmah demantirali da takvi dosjei postoje, a prenio je Bild.