JEFTINI I EFIKASNI TRIKOVI

Kako napokon ukloniti mrlje s odjeće?

09.12.2012 u 07:36

Bionic
Reading

Ne dopustite da vam neočekivane mrlje unište pokućstvo ili pak raspoloženje, no ako se i dogodi da vam se nešto izlije po tepihu ili pak kutnoj garnituri, ne očajavajte – mrlje lako i jednostavno možete ukloniti najobičnijim sredstvima iz kućanstva poput soli ili zubne paste

Velika mrlja? Kratko rečeno, to će od sada biti mali problem. Uobičajeni predmeti poput zbune paste, soli ili dječjeg ulja koji se nalaze u gotovo svakom kućanstvu u tren oka mogu riješiti problem te vam pomoći da bez puno gnjavaže uklonite nastale mrlje, piše lifestyle.ca.msn.com

Sol
Sol ima posebnu moć u otklanjaju onih ružnih žutih mrlja koje od znoja nastaju na majicama. Otopite četiri žlice soli u jednoj litri vruće vode. Nakon toga spužvicom tom otopino trljajte mrlje sve dok ne nestanu.

Amonijak
Vodena otopina amonijaka odlična je za čišćenje odjeće. No vrlo je bitno razrijediti amonijak s najmanje 50 posto vode prije nego što krenete čistiti svilu ili vunu. Mrlje od znoja, krvi i urina prebrišite s tom otopinom prije pranja u perilici.

Većina nemasnih mrlja možete ukloniti otopinom koja sadrži jednak udio vode, amonijaka i deterdženta za pranje suđa. Mješavinu stavite u praznu bocu sa prskalicom, dobro protresite te našpricajte izravno na mrlju. Ostavite da odstoji dvije do tri minute, a zatim temeljitom isperite.
Mrlje od kemijske olovke sa odjeće namočite s nekoliko kapi nerazrijeđenog amonijaka, a zatim odjeću dobro isperite. Ako mrlja nakon toga ne nestane, na područje nanesite malo deterdženta te zatim ponovno isperite.

Mrlje od boje koje na odjeći dulje stoje uklonite otopinom u koju ćete staviti amonijak i terpentin u jednakom omjeru. Odjeću namočite nekoliko puta, a nakon toga je dobro isperite i stavite u perilicu na pranje.

Dječje ulje
Samo nekoliko kapi dječjeg ulja koje ćete staviti na meku krpu staroj kožnoj torbi ili kožnim cipelama može vratiti stari svijet. Kada prebrišete torbu ili cipele nemojte zaboraviti ukloniti višak ulja koji eventualno može ostati na površini kože.

Zubna pasta
Zubna pasta odlično je rješenje kada kemijska olovka procuri po unutrašnjosti torbe i zamrlja cijelu podstavu ili omiljenu majicu. Učinkovitost ovog trika, naravno, značajno ovisi o vrsti tkanine i tinte, no bez obzira na krajnji rezultat, svakako se isplati pokušati. Na mrlju stavite običnu bijelu pastu za zube i snažni istrljajte. Isperite vodom. Ako sva tinta ne nestane, ponovite postupak još nekoliko puta. Isti ovaj trik trebao bi upaliti i za mrlje od ruža.

Kreda
Kredu utrljajte na odjeću ili stolnjak s masnim mrljama, pustite neka upije masnoću prije nego što istrljate mrlju. Ako se mrlja zadrži, ponovno u nju utrljajte kredu prije pranja u perilici. Kreda je odlična i za skidanje mrlja na ovratnicima košulja i jakni, a na svu odjeću s masnim mrljama nanesite sloj krede prije pranja u perilici. Kreda će upiti masnoću koja inače zadržava prljavštinu u tkanini.