RECEPTI ZA PRSTE POLIZATI

Kako napraviti odličan sladoled kod kuće

03.07.2013 u 09:17

Bionic
Reading

Ljeto je savršeno vrijeme za svima omiljeni sladoled. No ako su vam dosadili već poznati okusi iz slastičarnica, vrijeme je da isprobate nešto novo – domaći sladoled upotpunjen neobičnim okusima i sastojcima

Sladoled od sira ricotta

Sastojci za četiri porcije:
1 i 2/3 šalice svježeg, punomasnog ricotta sira
85 g kremastog sira
1 šalica punomasnog mlijeka
1 šalica šećera
2 žlice tamnog ruma
1 žličica svježe naribanog limuna
1/2 žličice vanilije
1/8 žličice soli
1 šalica slatkoga vrhnja
2-3 žlice nasjeckane kandirane kore citrusa (kombinacija naranče i limuna)
2-3 žlice nasjeckanog pistacija
2-3 žlice nasjeckane gorke čokolade


Priprema
Mikserom pomiješajte sir, mlijeko, šećer, rum, koricu od limuna, vaniliju u sol sve dok smjesa ne postane glatka.
Smjesu zaledite u aparatu za sladoled, dodavši na kraju čokoladu, kandirane kore citrusa i pistacija. Smjesu miješajte sve dok se svi sastojci ne sjedine. Sladoled prebacite u posudu s poklopcem i ostavite u zamrzivaču da se stvrdne. Prije posluživanja ostavite vani nekoliko minuta kako biste lakše grabili kuglice.

Sladoled od zobenih pahuljica i prženih oraha
Sastojci:

3/4 šalice šećera
4 velika žumanjka
3 cijele i 1/4 šalice homogeniziranog mlijeka
1 šalica slatkog vrhnja
1/2 šalice valjanih zobenih pahuljica
1 mahuna vanilije, bez sjemenki
1/2 šalice oraha


Priprema
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U protvan stavite papir za pečenje i ravnomjerno rasporedite zobene pahuljice. Pecite ih sve dok ne budu zlatno smeđe boje i mirisne – od pet do 10 minuta, ovisno o pećnici. Tijekom pečenja ih izvadite i promiješajte kako ne bi zagorjele. Naime, zagorene pahuljice sladoledu će dati gorak okus.

Maknite pahuljice iz protvana, te u njega stavite očišćene orahe. Orahe pecite pet do sedam minuta te ih nekoliko puta promiješajte da ne zagore. Nakon toga ih ostavite da se ohlade i onda ih nasjeckajte.

Očistite mahunu vanilije od sjemenki. Pomiješajte mahunu vanilije s mlijekom, prstohvatom soli i slatkim vrhnjem u srednje velikoj posudi te kuhajte na srednje jakoj vatri. Kada se smjesa zagrije, dodajte svježe prepržene zobene pahuljice i kuhajte na srednje jakoj vatri.

Preko zdjele stavite gazu ili krpu te iscijedite mlijeko i vrhnje od zobenih pahuljica. Ponovno izmjerite mlijeko kako biste bili sigurni da imate tri cijele i 1/4 šalice tekućine jer će pahuljice upiti tekućinu. Vratite smjesu mlijeka i vrhnja u posudu te stavite kuhati.

Umutite žumanjke sa šećerom. Kada je mlijeko vruće, dodajte jednu šalicu mlijeka žumanjcima sa šećerom te energično miješajte. Smjesu dodajte preostalom mlijeku te miješajte sve dok se šećer ne otopi. Kuhajte sve dok se krema ne počne lijepiti za žlicu.

Sladoled procijedite kroz cjediljku te pretočite u posudu koja vam stane u hladnjak. Pokrijete poklopcem ili folijom te ostavite da se hladi barem tri sata. Zatim smjesu stavite u aparat za sladoled i miješajte sve dok smjesa ne bude gusta. Sladoled ulijete u plastičnu posudu, pospite smrznutim orasima te pokrijete papirom za pečenje i stavite zamrzivač na barem četiri sata.

Sladoled od jagode i komorača
Sastojci:

1 cijela i 3/4 šalice slatkoga vrhnja
3 deblje trakice limunove kore
1/2 žličice komorača u prahu
1/8 žličice morske soli
2 veća jaja
2/3 šalice plus 3 žlice soka od agave, odvojeno
3 šalice zrelih jagoda, očišćenih i prepolovljenih
1 šalica jagoda, očišćenih i narezanih na komadiće
sok od polovice limuna


Priprema
Pomiješajte slatko vrhnje, koricu limuna, komorač u prahu i sol u većoj posudi te stavite kuhati. Nakon što smjesa zagrije, maknite sa vatre i uklonite koricu limuna.

U zdjeli pomiješajte jaja sa 2/3 šalice soka od agave, zatim polako dodajte vruću kremu neprestano miješajući. Smjesu vratite nazad u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri neprestano miješajući, sve dok se krema malo ne zgusne. No, kremu nikako nemojte kuhati.

Kremu procijedite kroz fino sito, i nakon toga ju ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi te je povremeno promiješajte. Nakon toga je pokrijte i ostavite da se hladi, najmanje dva sata pa sve do jednog dana.

Dok se krema hladi, zgnječite jagode sa limunovim sokom tako da dobijete fini pire te smjesi dodajte preostale tri žlice soka od agave sve dok smjesa ne postane glatka. Zatim smjesu s jagodama dodajte u kremu.

Sladoled stavite u aparat za sladoled. Negdje na polovici procesa dodajte i ostatak jagoda, a zatim sladoled stavite u zamrzivač.