TIJELO PAMTI

Kako se oduprijeti zamkama neplaniranih obroka

15.11.2012 u 12:21

Bionic
Reading

Jedete li zato što ste gladni i želite uživati u jelu ili iz dosade, usamljenosti, frustracije ili navike? Možda se ne sjećate kolača koji ste pojeli prijepodne, ali vaši bokovi pamte svaki zalogaj

Otišli se u šoping centar da biste si kupili cipele, no niste se ni okrenuli, a već u rukama imate pecivo. Prošetali ste do kolegice u uredu i posegnuli za krekerom na njezinom stolu. Čistite tanjure nakon ručka i odjednom shvatite da ste uzeli još

malo pirea. Sve su to neplanirani obroci, a evo koje opasnosti vrebaju sa svih strana:

1. Neplanirano jedenje rijetko je motivirano glađu. Uostalom, koliko možete biti gladni kad čiste stol nakon ručka? Pa upravo ste jeli!

2. Ne odabirete određenu hranu jer je hranjiva ili zato što ćete posebno uživati u njoj, nego zato što se našla ispred vas. No hrana koja se našla pred vama rijetko je hranjiva ili ukusna kao obroci ili zalogaji koji su planirani.

3. Najčešće jedemo neplanirano jer smo usredotočeni na druge stvari i ne obraćamo pažnju na ono što jedemo.

4. Vjerojatno nećete kasnije obroke prilagoditi činjenici da ste jeli neplanirano. Kad je vrijeme za desert, vjerojatno se nećete sjetiti da ste danas već pojeli kolač i pomisliti da je bolje da preskočite slatko. Budući da obično ne utječe na kasniji izbor hrane, neplanirano jedenje može nam dodati puno kalorija

5. Vjerojatno ćete češće zaboraviti ili zanemariti ono što ste jeli bez planiranja. To ćete tretirati kao da se nikada nije dogodilo. Neplanirane kalorije jedva se registriraju u glavi, nepcu ili memoriji. Ali registrira ih vaše tijelo. Možda ćete zaboraviti da ste prijepodne pojeli pitu od jabuke, ali vaši bokovi će dugo pamtiti svaki zalogaj.

Zato obratite pozornost na neplanirane međuobroke: jeste li zgrabili grickalicu jer ste gladni, kakvo je bilo okruženje, jeste li uživali, kako ste se osjećali nakon što ste to pojeli. Možda ćete shvatiti da često jedemo ne zato što smo gladni ili želimo uživati u jelu, nego iz dosade, usamljenosti, frustracije ili navike. Pokušajte jesti svjesnije pa ćete otkriti da birate namirnice koje su bolje za nas i koje pružaju puno više užitka, savjetuje Huffington Post.