JEDNOSTAVNA FORMULA

Kako svladati osjećaj gladi i smršavjeti

27.06.2013 u 09:31

Bionic
Reading

Osjećaj gladi na konvencionalnim dijetama glavni je razlog zašto ljudi ne mogu biti ustrajni i riješiti se masnih naslaga

Pretjerana glad može imate mnogobrojne uzroke, i fizičke i emocionalne pa je jako važno razumjeti otkuda potječe kako bi ga uspješno savladali. U knjizi 'Snaga sirove hrane' u izdanju Mozaik knjige, autorica Leslie Kenton objašnjava kako svladati osjećaj gladi i uspješno se riješiti viška kilograma.

Ako jedete neredovito, nezdravo i više nego što je potrebno, vaš se prirodni apetit potpuno poremeti. Baš poput probavnog sustava i cirkulacija, kosti ili živčani sustav preopterećeni su i izgladnjeli bez obzira na višak kilograma i broj unesenih kalorija. Dobra je probava narušena, a tijelo ne dobiva dovoljno minerala i vitamina potrebnih da pokrenu enzimske reakcije. U tom stanju mnogi doživljavaju kroničnu glad, a tijelo u pokušaju da popravi stvar naizgled želi jesti sve više i više.

Za trajan gubitak neželjenih masnih naslaga važno je vraćanje probavnog procesa u normalu. U takvim slučajevima nastaju i faze prejedanja praćene osjećajem krivnje, razočaranja i očaja. Epizode prejedanja zapravo su odgovor na biokemijsku patnju uzrokovanu time što vam je krvotok zagušen većom količinom toksičnih otpadnih tvari nego što tijelo može podnijeti. Te iste otpadne tvari često su odgovorne i za nervozu koju osoba osjeća na dijeti i ponovno se vraća u začarani krug prejedanja. Kod nervoze, glavobolja i mučnina tijekom dijete zapravo se te nakupljene toksične tvari privremeno vraćaju u krvotok i opsjedaju tijelo dok ih ono ne eliminira.

Uvođenje energije koju dobivamo sirovom hranom pomaže kod rješavanja ovog problema. Ovaj način ishrane tijelo opskrbljuje svim hranjivim tvarima pa osjećaj stalne gladi i želje za hranom postupno nestaje. Prehrana bogata sirovim namirnicama također smanjuje nadraženost i prekomjernu aktivnost probavnog sustava, a nakon gubitka viška kilograma nećete izgledati izmoreno i mlitavo.