Ako vam se dogodi da niste stigli u dnevnu kupnju i brinete što ćete na brzinu spremiti za ručak, stanite tim problemima na kraj s obaveznim namirnicama koje ćete uvijek imati u smočnici
Izbjegavate brzu hranu i polukuhana jela, ali ipak vam se događa da tome morate pribjeći jer niste stigli do trgovine nakon posla? Magazin Real Simple nudi rješenje s namirnicama koje bi se uvijek trebale nalaziti u smočnici i spasiti vas u zadnji čas.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Aromatično maslinovo ulje ima mononezasićene kiseline i antioksidanse. Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži i mnoge hranjive tvari, a ima i jači okus, jer je obrađeno bez visoke topline ili dodatnih kemikalija.
Ocat
Idealan je jer nema puno kalorija, a mnogim jelima daje bolji okus.
Može dugo stajati pa je idealna za smočnicu i trenutke kada nemate pripremljen obrok. Sadrži proteine, vitamin D i masne kiseline omega-3, a za manje kalorija kupujte tunu koja nije konzervirana u ulju.
Rajčica u konzervi ili tetrapaku
Osim što je dobra za brze umake zbog fina okusa, dobra je za zdravlje zahvaljujući likopenu.
Zobene pahuljice
Zbog zdravih sastojaka, zobene pahuljice održavaju zdravu razinu kolesterola te čuvaju srce, a također su bogate vlaknima.
Integralna tjestenina
Zdravija je od klasične, jer sadrži tri puta više vlakana, a možete je servirati s bilo kojim jelom, kao i s običnom tjesteninom.
Smeđa riža
Smeđa riža zdravija je alternativa bijele, jer zadržava mekinje i klice, a one pak imaju obilje hranjivih tvari. Osim toga, smeđa riža ne sadrži pšenicu, što je odličan izbor za ljude koji moraju izbjegavati gluten.
Brašno od cjelovitih žitarica
Iako je malo kaloričnije od bijelog brašna, ima puno više proteina, kalcija i posebnih vlakana koja potiču probavu.
Quinoa
Iako se kuha poput žitarica, quinoa je zapravo zeljasta biljka. Budući da je kompletan protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, osigurava puno energije i utažit će glad na isti način kao i meso, samo bez masti ili kolesterola.
Leća
Ova zdrava mahunarka skoro pa i nema masti, a prepuna je proteina i vlakana. Smeđa leća brzo je kuhana, a možete je dodati juhama, varivima i salatama.