Ako ste se ikada zatekli u trgovini posuđa i pribora za kuhanje potpuno zbunjeni, shvaćajući da uopće ne znate što vam doista treba te se ne možete odlučiti između tavice od aluminija i tavice od nehrđajućeg čelika, vrijeme je da naučite kako odabrati najbolje tavice i lonce koji će u potpunosti odgovarati vašim potrebama
Premda se nikada ne bi reklo, kupnja kvalitetne i dobre tavice i lonaca može biti poprilično zahtjevan zadatak, piše Huffington post. Izabirete li tavicu ili lonac prema cijeni ili, pak, poznatom brandu? No, ni to vam neće garantirati da ste odabrali najbolju, stoga je vrijeme da naučite sve trikove odabiranja dobre tavice.
Lijevano željezo
Posuđe od lijevanog željeza koristi se već stotinama godina, a postoji mnogo razloga zašto je u upotrebi još i danas. Materijal je vrlo izdržljiv i dobro zadržava toplinu, a uz pravilno održavanje ovo posuđe vam može služiti i nekoliko desetljeća.
Prednosti: vrlo izdržljivo, izvrsno vodi i zadržava toplinu, uglavnom pristupačne cijene.
Nedostaci: zahtijeva redovito čišćenje kako ne bi zahrđalo, vrlo je teško, reagira na kiselu vrstu hrane, treba mu dosta vremena za zagrijavanje, u određenu vrstu hrane ispušta manje količine željeza, ali nije opasno za zdravlje.
Emajlirano lijevano željezo
Ovo posuđe nudi najbolje od lijevanog željeza, a ne zahtijeva strogo održavanje i redovito temeljito čišćenje. No lonci i tavice izrađeni od ovog materijala cjenovno mogu varirati od jeftinih do vrlo skupih. Dobar savjet je da ipak izbjegnete jako jeftine primjerke jer se lako gule i gube boju.
Prednosti: izvrsno vodi i zadržava toplinu, ima nereaktivno dno za koje se hrana ne lijepi.
Nedostaci: vrlo skup, vrlo težak, treba mu dosta vremena da se zagrije.
Ugljični čelik
Ugljični čelik nije najbolji vodič topline, no odličan je izbor kada želite posuđe čiji su pojedini dijelovi zagrijaniji od drugih, na primjer kada hranu istovremeno pržite i miješate. Wok je tradicionalno izrađen od ugljičnog čelika, baš kao i tavice za palačinke. Nakon određenog vremena korištenja površinski sloj tavica, za kojega se hrana u početku ne lijepi, uništi se.
Prednosti: tanak i lagan materijal, visoka otpornost na toplinu.
Nedostaci: zahtijeva čišćenje prije svake upotrebe, kao i nakon korištenja, jer će u protivnom zahrđati.
Obično emajlirano posuđe
Emajl na čeliku u svojoj bazi jest ugljični čelik koji je prekriven tankim slojem emajla. Ovo posuđe ima puno više prednosti od posuđa načinjenog od ugljičnog čelika te ima puno pristupačniju cijenu od emajliranih lonaca i tavica od lijevanog željeza.
Prednosti: vrlo je lagano, emajlirana površina onemogućava lijepljenje hrane te nije teška za održavanje
Nedostaci: ne podnosi dobro veliku toplinu, pa je hranu najbolje pripremati na umjereno jakoj vatri, najbolja je za blanširanje i kuhanje, površinski sloj se lako ljušti.
Ekološko posuđe
Načinjeno je od relativno novog materijala za koji se hrana ne lijepi, a navodno je i ekološki prihvatljivije od klasičnih posuđa s neprijanjajućom podlogom koje ima premaz od petroleja.
Prednosti: površina za kuhanje je zdrava i ekološki prihvatljiva
Nedostaci: neljepljiva podloga s vremenom gubi svoju učinkovitost, ne preporučuje se zagrijavati je na visokim temperaturama.
Nehrđajući čelik
Nehrđajući čelik definitivno je najpopularniji materijal za kuhinjsko posuđe. Metal je legura ili kombinacija koja uključuje male količine kroma i nikla, stvarajući površinu otpornu na hrđu i koroziju. Jedini problem s posuđem od nehrđajućeg čelika jest njegova nesposobnost da provodi toplinu, a kako bi to nadomjestili, proizvođači su napravili i posuđe s aluminijskom ili bakrenom jezgrom.
Prednosti: cijene su relativno pristupačne, vrlo je izdržljivo i otporno na ogrebotine, ne reagira na kiselu hranu, otporno na hrđu i koroziju.
Nedostaci: loša toplinska vodljivost, osim ako ima aluminijsku i bakrenu jezgru, istrošeni lonci mogu otpuštati nikal i krom, ne smije se čistiti jakim abrazivnim sredstvima.
Anodizirani aluminij
Posuđe od anodiziranog aluminija prošlo je kroz proces koji stvara aluminijski oksid na površini aluminija, čineći ga neporoznim i nereaktivnim. Ipak, postoji određeni strah od kontaminacije hrane aluminijem nakon što se površinski sloj oguli.
Prednosti: otporno na ogrebotine, površina za koju se hrana ne lijepi, pristupačne cijene.
Nedostaci: treba dosta vremena da se zagrije, površinski sloj se s vremenom može istrošiti, posebice ako se u tom posuđu redovito kuha kisela hrana.
Aluminij
Aluminij je vrlo čest izbor kada se radi o plehovima i ostalom posuđu za pečenje napravljenom od obične aluminijske ploče. Aluminijski lonci načinjeni su od lijevanog aluminija koji lošije provodi toplinu, a zato što aluminijsko posuđe reagira s hranom, rijetko se koristi.
Prednosti: odlična toplinska provodljivost, otporno na hrđu i koroziju, jeftino
Nedostaci: lako se ogrebe i udubi, lonci i tavice načinjene od aluminijskih ploča na visokim temperaturama lako se udube, reagira s kiselom hranom, nije preporučljivo koristiti ga za spremanje hrane.
Teflonsko posuđe
Teflonsko posuđe načinjeno je od specijalnog materijala koje smanjuje lijepljenje hrane za površinu te omogućava kuhanje s manje masnoće i ulja. No ovaj tip posuđa nije dobro za kuhanje umaka, a također postoje i zdravstveni razlozi zbog kojega ovo posuđe nije najbolji izbor.
Prednosti: neprijanjajuća površina, lako i jednostavno se čisti, zahtijevaju jako malo ulja i maslaca.
Nedostaci: ne preporučuje se zagrijavati ih na visokim temperaturama, lako se gule i ljušte.
Bakar
Tradicionalno lonci i tavice od bakra su se izrađivali od vanjskog sloja bakra te unutarnjeg sloja kositra, što je sprječavalo da hrana dođe u dodir s bakrom. Moderno bakreno posuđe danas se izrađuje s unutarnjim slojem od nehrđajućeg čelika, što mu produžuje rok trajanja i olakšava čišćenje.
Prednosti: profesionalni izgled, odlična toplinska vodljivost.
Nedostaci: vrlo skupo, zahtijeva poliranje, bakrene zdjele koje nemaju unutarnji sloj od nehrđajućeg čelika reagiraju s kiselom hranom.
Svoje omiljene recepte s fotografijama možete nam poslati na lifestyle@tportal.hr, a mi ćemo najbolje objaviti na tportalu.